Saudiskt förlåtande väcker starka reaktioner

Den saudiske Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi. Arkivbild. Bild: Hasan Jamali/TT-AP

Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet i oktober 2018. Nu skriver en av hans söner på Twitter att familjen förlåter mördarna.

Inlägget väcker starka reaktioner. FN:s särskida rapportör om "utomrättsliga, summariska eller godtyckliga avrättningar", Agnes Callamard, beskriver händelsen som "slutakten i en välrepeterad rättsparodi inför ett internationellt samfund, som är långt ifrån berett att låta sig luras."

Khashoggis fästmö Hatice Cengiz skriver i ett uttalande att "ingen har rätt att benåda" fästmannens mördare.

Elva personer åtalades för mordet, och fem av dem dömdes till döden. För tre av dem väntar långa fängelsestraff medan några har friats enligt åklagarmyndigheten.

Mordet på regimkritikern Khashoggi påstås ha beordrats på högsta nivå i Saudiarabien. Bland annat har den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har pekat ut kronprins Mohammed bin Salman som direkt inblandad i mordet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning