Storbritannien: Iran bakom attackerna i Omanbukten

Ett av de attackerade fartygen, MT Front Altair. Arkivbild tagen i Belgien. Bild: Patrick Vereecke/TT-AP

USA har pekat ut Iran som ansvarig Iran för attackerna på två tankerfartyg i Omanbukten häromdagen. Nu säger sig också Storbritannien vara "nästan säker" på att Iran ligger bakom.

Storbritanniens utrikesminister, Jeremy Hunt, ansluter sig till USA linje och anklagar Iran för attackerna på tankerfartygen.

– Vi har gjort egna underrättelsesbedömningar och vi har valt att säga att vi är nästan säkra på att det är Iran som ligger bakom attackerna, säger han till BBC.

– Vi tror inte att någon annan kan ha gjort detta, fortsätter han och uppmanar både sidorna att trappa ner konflikten.

Samtidigt har Iran sagt att USA skulle kunna ligga bakom attackerna.

Suddig konsekvens

Tidigare har också Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ställt sig bakom USA. I en intervju med tidningen al-Sharq al-Awsat säger bin Salman att Iran inte ens tog hänsyn till att Japans premiärminister Shinzo Abe var på besök i Teheran.

– De svarade på hans (diplomatiska) arbete genom att attackera två tankrar, varav en var japansk.

Mohammed bin Salman råder det internationella samfundet att "kraftfullt markera" mot attackerna. Även i maj inträffade liknande händelser ombord på fyra tankfartyg i regionen.

Mohammed bin Salman är nära allierad med USA, medan Saudiarabien och Iran är bittra motparter om herraväldet i Mellanöstern.

– Vi vill inte ha krig, säger kronprinsen i den nya intervjun.

– Men vi tvekar inte att hantera alla eventuella hot.

"Under beskjutning"

Den norska skeppsägaren har sagt att man ännu inte kan fastslå orsaken till explosionerna ombord.

"Orsaken till explosionen är okänd, men vi har uteslutit möjligheten att den utlöstes av ett mekaniskt fel eller mänskliga faktorn", skriver företaget Frontline i ett pressmeddelande.

På sociala medier sprids nu ett ljudklipp som uppges vara nödropet från fartygets kapten, rapporterar VG.

"Vi är under beskjutning, vi är under beskjutning, vi är i behov av omedelbar assistans", säger kaptenen i ljudklippet.

Frontline har inte bekräftat att klippet kommer från fartyget.

– Jag tror att det är vår kapten som talar och vi tror att det är äkta, men det kommer att bekräftas i undersökningen, säger Robert Hvide Macleod, vd på Frontline, till tidningen.

Oro på marknaden

Händelsen har väckt oro på de globala marknaderna för fossila bränslen. De inblandade skeppen i torsdags fraktade etanol och metanol, men även så mycket som en fjärdedel av all sjöburen råolja i världen passerar dessa vatten.

USA har publicerat vad man kallar bevis för iransk inblandning, i form av en videosnutt som sägs visa iranska revolutionsgardister hanterande en mina vid ett av de anfallna fartygen i torsdags. Sekvensen är dock väldigt suddig och svårtolkad.

Den norska skeppsägaren har sagt att man ännu inte kan fastslå orsaken till explosionerna ombord.

"Orsaken till explosionen är okänd, men vi har uteslutit möjligheten att den utlöstes av ett mekaniskt fel eller mänskliga faktorn", skriver företaget Frontline i ett pressmeddelande.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning