Saudiarabien: Oansvarigt av Trump att erkänna Jerusalem

Demonstranter bränner Israels flagga utanför det amerikanska konsulatet i Istanbul, Turkiet. Bild: EPA / TOLGA BOZOGLU

Saudiarabien kallar USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad "oansvarigt" och beklagar det djupt.Malaysias premiärminister uppmanar alla världens muslimer att höja sina röster.

– Kungariket har redan varnat för de allvarliga konsekvenser som en sådan oriktig och oansvarig åtgärd kan leda till, heter det från det saudiska kungahuset enligt statliga medier.

Många har varnat för att USA:s president Donald Trump genom beslutet stör en känslig balans i Mellanöstern, och retar upp hela den muslimska världen.

"Gör rösterna hörda"

Malaysias premiärminister Najib Razak uppmanar muslimer att starkt motsätta sig erkännandet.

– Jag uppmanar alla muslimer över hela världen att höja rösterna, och göra det klart att vi starkt motsätter oss alla erkännanden av Jerusalem som Israels huvudstad för all tid, säger han i ett tal på ett partimöte i Kuala Lumpur, enligt Reuters.

Trump sade i ett tal på onsdagskvällen att beslutet "borde ha kommit för länge sedan". Det har fått snabba konsekvenser: Palestiniernas president Mahmud Abbas underkänner USA som fredsmäklare och Hamasrörelsen i Gaza säger att beslutet "öppnar helvetets portar".

Från israeliskt håll uttrycks desto större glädje. Premiärminister Benjamin Netanyahu kallar beslutet "en historisk milstolpe".

Protester i Amman

USA har bett Israel vara återhållsamt i reaktionerna av rädsla för ett bakslag och potentiella hot mot amerikanska medborgare, enligt dokument från utrikesdepartementet som Reuters tagit del av.

Beslutet att erkänna Jerusalem som huvudstad går emot "det palestinska folkets historiska och permanenta rättigheter", enligt USA:s allierade Saudiarabien.

Landets kungahus säger också att det är ett brott mot USA:s tradition att vara neutralt i Jerusalemfrågan, och att det förhindrar fredsprocessen.

USA ska också flytta ambassaden till Jerusalem från Tel Aviv. Storstrejk är utlyst i de palestinska områdena efter beskedet.

Protester bröt ut i Jordaniens huvudstad Amman och hundratals personer demonstrerade utanför USA:s konsulat i Istanbul, Turkiet.

FN håller krismöte om Jerusalem

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett krismöte om Jerusalem på fredag, efter begäran av bland annat Sverige.

Åtta länder, bland dem Sverige, har uppmanat FN:s säkerhetsråd att hålla ett brådskande möte sedan USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Övriga länder som begärt ett extrainsatt möte är Bolivia, Egypten, Frankrike, Italien, Senegal, Storbritannien och Uruguay, uppger Sveriges representation för AFP.

– Vi kommer nu att tillsammans med ett antal andra rådsmedlemmar begära ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd, sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) till TT under onsdagskvällen.

Senare bekräftade Japan, som just nu håller i ordförandeklubban, att mötet kommer att hållas.

Det extrainsatta mötet inleds på fredag eftermiddag, svensk tid, med även andra punkter på agendan.

De åtta länderna har bett FN-chefen António Guterres att öppna mötet. Han har sagt att frågan om Jerusalems status måste beslutas i förhandlingar mellan israeler och palestinier. Han säger också att det inte finns något alternativ till en tvåstatslösning.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning