Saudiarabien förbjuder sexuella trakasserier

Den nya lagen om sexuella trakasserier betraktas vara en förberedelse inför den 24 juni när saudiska kvinnor ska få börja köra bil. Bild: TT/AP/Amr Nabil

Saudiarabien har infört en lag som förbjuder sexuella trakasserier, enligt statliga medier. Brottet kan ge fängelse i upp till fem år och omkring 70 000 euro i böter.

Enligt ett uttalande från informationsdepartementet fyller lagen en stor lucka och ska fungera avskräckande. Den betraktas som en förberedelse inför den 24 juni när det blir tillåtet för kvinnor att köra bil.

Saudiarabiens kungahus har nyligen lättat på den mycket konservativa lagstiftningen i landet genom att tillåta kvinnlig bilkörning, biografer, konserter där både män och kvinnor får vara i publiken, och har dessutom begränsat den religiösa polisens makt.

De sociala reformerna har dock överskuggats av gripandena i mitten av maj av kvinnorättsaktivister som anklagas för att samarbeta med utländska makter, för att ge pengar till "fiender" och för att försöka undergräva kungadömets säkerhet och stabilitet. Bland dem finns flera personer som varit framstående i kampanjandet för att kvinnlig bilkörning.

Minst fyra av de sammanlagt elva gripna släpptes i förra veckan, enligt människorättsgruppen Amnesty, men situationen för de återstående sju är fortfarande okänd.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46