Saudiarabien bryter med Kanada efter kritik

Kanadas kritik har framförts av bland andra utrikesminister Chrystia Freeland. Bild från ett annat sammanhang. Bild: TT/AP/Marco Ugarte

Saudiarabien kapar många av sina förbindelser med Kanada, i protest mot vad som kallas inblandning i landets interna angelägenheter. Kanadas utrikesministerium säger sig vara djupt oroat.

Fakta

All makt åt kungahuset

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Kungen innehar även posten som premiärminister och kronprinsen är vice premiärminister.

Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet har länge styrts av en strikt form av sunniislam, som kallas wahhabism, men kronprins Muhammad bin Salman har aviserat en mer måttfull form av islam.

Källa: Landguiden

– Kanada kommer alltid att stå upp för mänskliga rättigheter, vilket till stor del inkluderar kvinnors rättigheter, samt för yttrandefrihet runt om i världen, säger en talesperson för Kanadas utrikesministerium och tillägger att man nu söker klarhet om det saudiska beskedet.

Bland annat kallas den saudiske ambassadören hem från Kanada, och den kanadensiske ambassadören förklaras persona non grata. Handelsförbindelser stryps också.

"Kungadömet Saudiarabien... accepterar inte inblandning i landets interna angelägenheter", heter det i en kommuniké från det saudiska utrikesdepartementet.

Även de utbytesprogram för studenter som Saudiarabien har med Kanada dras in, och saudiska studenter flyttas därifrån.

Förenade Arabemiraten står bakom Saudiarabien när det gäller att "försvara landets suveränitet", skriver landets utrikesministerium på Twitter.

Kanada har den gångna veckan kritiserat Saudiarabien för behandlingen av rättighetsaktivister, i synnerhet den kände Raif Badawi och hans anhöriga, i den hårt styrda diktaturen.

"Mycket oroad av att höra att Samar Badawi, syster till Raif Badawi, har gripits i Saudiarabien", twittrade Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland i torsdags, och tillade att hon manar till ett frisläppande av båda syskonen.

Den kände bloggaren Raif Badawi sitter fängslad sedan flera år tillbaka. Hans fru och barn har bosatt sig i Kanada.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03