Saudiarabien avslutar kampanj mot korruption: 381 gripna, över 100 miljarder dollar beslagtagna

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Bild: TT-AP/Andrew Cabellero-Reynolds

Saudiarabien har avslutat landets 15 månader långa antikorruptionskampanj som initierats av kronprinsen Mohammed bin Salman, meddelar en domstol.

Under kampanjen har 381 personer gripits, bland dem prinsar, ministrar och näringslivstoppar, och tillgångar motsvarande 106 miljarder dollar har beslagtagits, enligt den kungliga domstolen.

Över 60 av de gripna ställs inför rätta misstänkta för korruption, medan förlikningar har nåtts med andra som innebär att deras tillgångar övertas, uppger landets riksåklagare. De gripna som inte åtalas släpps fria, men det är oklart när reseförbud de belagts med tas bort, eller när de får tillgång till sina frysta bankkonton.

Många av de gripna högdjuren har hållits på det femstjärniga hotellet Ritz-Carlton i Riyad, som förvandlats till ett fängelse. Nyligen släpptes den saudisk-etiopiske Preem-miljardären Mohammed al-Amoudi, efter att ha suttit inlåst i över ett år.

Kampanjen har kritiserats för att vara ett led i Mohammed bin Salmans strävan att öka sin makt, och tortyr rapporteras ha förekommit. Saudiarabien har nekat till tortyranklagelserna. Mohammed bin Salman har försvarat kampanjen med att den behövs i samband med en översyn av landets ekonomi.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning