Satte finskt rekord – skriver historia i VM

Tiia Kuikka blir den första finländska kvinnan som deltar i 50 km gång i VM. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Tiia Kuikka är i praktiken klar för friidrotts-VM i Doha.

Kvinnorna tävlade i 50 km gång för första gången i VM i London. I VM i Doha står 50 km på programmet igen – för näst sista gången.

För första gången har också Finland med all sannolikhet en deltagare i kvinnornas 50 km. Tiia Kuikka gick under VM-kvalgränsen i Litauen i helgen och satte det nya finska rekordet 4.29,25.

– Det var ett svårt lopp. De första 30 kilometerna var sega. Först vid 30–40 km lossnade det liksom. Lite ovanligt, säger hon till HBL.

– De sista kilometerna var kämpiga som alltid. Men då hade jag redan kvalgränsen i sikte.

Gillar utmaningen

Kuikka prövade 50 km gång för första gången i lag-VM i Kina 2018. Då var hennes sluttid 4.32,43. Hon var den första finländska kvinnan som prövade på kungssträckan i gång. I EM i Berlin tog hon 13:e plats med tiden 4.35,56.

– Jag har alltid velat utmana mig på längre sträckor. Redan som barn skidade jag långlopp och innan jag fick en tränare körde jag mycket med långa distanspass, säger Kuikka och tillägger med ett skratt:

– Jag har inte heller haft några sådana traumatiserande upplevelser av 50 km som skulle ha fått mig att tappa lusten.

"Vemodigt"

Internationella friidrottsförbundet IAAF har dock beslutat att 50 km gång försvinner från tävlingsprogrammet i stora mästerskap efter sommarspelen i Tokyo 2022. Kuikka är förstås besviken över beslutet.

– Det känns fortfarande vemodigt. Det hann inte vara länge med för kvinnornas del, men jag hann redan fästa mig vid distansen. För männen har det varit en traditionell gren, säger Kuikka.

Det är fortfarande oklart hur IAAF ersätter 50 km. Det blir antagligen 30 eller 35 km i stället.

– Det har just varit grejen att de sista 15 kilometerna är dramatiska och händelserika. Det förändrar hela grenens karaktär.

Gillade kastgrenar

Kuikka har prövat på i stort sett alla friidrottsgrenar som finns innan hon slutligen fastnade för gång. Hon har också tävlat i skidåkning fram tills hon var fjorton.

– Jag har väl noterat statistikresultat i alla friidrottsgrenar utom hinderlopp och stavhopp, säger hon och skrattar lite.

– Det låter kanske lite konstigt, men jag gillade verkligen kastgrenarna och höll länge på med dem vid sidan om gång. Men i det skedet då kastredskapen blev tyngre märkte jag att det nog inte är min grej.

Gång kändes naturligt

Hon prövade gång första gången då hon var tolv och blev genast biten. Några år senare bestämde hon sig för att satsa helt på den klassiska blåvita grenen.

– Det kändes som att utrustningen avgör lite för mycket i skidåkning, så det stod mellan gång och löpning. Jag har dock aldrig varit så spänstig, men gång kändes direkt naturligt för mig, så det blev gång, säger Kuikka.

I femton sexton års åldern började hon träna mer systematiskt och under de senaste sex åren har Keijo Kosonen fungerat som hennes tränare. Friidrottsförbundets grentränare Jani Lehtinen har också hjälpt henne med sin erfarenhet av 50 km.

FM om några veckor

Den här veckan vilar Kuikka till största delen och återhämtar sig från 50 km senaste helg Redan nästa vecka börjar hon träna lite lätt och om knappa tre veckor är det FM på landsväg.

– Få se hur bra jag hunnit återhämta mig, säger hon.

Hon hoppas på att få representera Finland i universiaden i Neapel i juli. Där är tävlingssträckan 20 km. FM är det bästa tillfället att ge ett formbesked.

Mera fart

I London vann Portugals Ines Henriques VM-guld med tiden 4.05,56, då ett nytt världsrekord. Henriques vann också i EM i Berlin med tiden 4.09,21. Snabbast någonsin hittills är Kinas Liu Hong med tiden 3.59,15. Liu är också grymt snabb på kortare sträckor och det är just där som Kuikka har rum att utvecklas.

– Jag har tänkt köra en period före VM med lite kortare distans för att få nya stimulanser och mera fart. Jag behöver mera fartreserv för 50 km, säger hon,

– Också med tanke på framtiden måste jag träna för kortare sträckor.

Profil

Tiia Kuikka

Ålder: 24

Hemort: Parikkala, studiebostad i Kotka

Yrke: utbildad som fotterapeut, studerar till naprapat.

Förening: Lappeenrannan Urheilu-Miehet

Tränare: Keijo Kosonen

Största meriter: Två FM-silver på 20 km gång, FM-silver på 10 km gång, två FM-brons på 10 km gång, representerade Finland i EM i Berlin (13:e plats).

Rekord: 50 km gång: 4.29,25, 20 km gång: 1:39,12, 10 km gång: 47:38.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning