Satir över den svenska mentaliteten

Humorgrupp. Per Andersson, Henrik Dorsin, Per Gavatin, Emma Peters, Micke Lindgren, Emma Molin, Rikard Ulvshammar, Hanna Dorsin, Jakob Setterberg och Jonas Kahnlund ingår i ensemblen.Bild: Peter Cederling /SVT

Förväntningarna är höga när den svenska humorgruppen Grotesco har premiär för den tredje säsongen av sin humorserie. Det är alltid med intresse man tar del av det Grotesco gör.

Grotescos sju mästerverk finns på SVT Play och sänds i SVT1 fredagar kl. 23.00.

En musikal, ett kammarspel, en scifi-valvaka, en novellfilm, en associativ satir, en mockumentär, ett sketchprogram och en meta-thriller. De åtta genrerna tar sig Grotescogänget an i den tredje säsongen av sin humorserie som denna gång heter Grotescos sju mästerverk och består av åtta (!) halvtimmesavsnitt.

Genreparodier har varit humorgruppens kännetecken alltsedan de slog igenom med den första säsongen 2007; den andra säsongen från 2010 innehåller för övrigt några alldeles strålande exempel på detta. Det är alltså med vissa förväntningar man ser fram emot nytt material av denna grupp som har visat att de är något av det bästa i humorväg som vårt västra grannland har att erbjuda. På latsidan har de heller inte legat sedan 2010. Pausnumret Tingeling från Melodifestivalen 2009 är legendariskt och 2015 gjorde de en scenföreställning i Stockholm med undertiteln "en näradödenrevy". Och gruppens kändaste medlem Henrik Dorsin har förstås haft fullt upp som Solsidan-Ove.

Den nya säsongen inleds i kväll i musikalens tecken med "en flyktingmusikal", det vill säga en politisk satir om hur både vanliga svenskar och olika politiska partier förhöll sig till flyktingkrisen 2015. Allt som sägs sjungs i avsnittet och stilmässigt rör man sig mellan den klassiska musikalen till opera, och däremellan sjungs det även gungande vals i en båt över Medelhavet.

Dorsin gör en porträttlik statsminister Stefan Löfven som försöker hålla fast vid sina humanistiska ideal och ringer upp Angela Merkel (Hanna Löfquist Dorsin) för att sjunga duett. Grotesco är träffsäkra både i sin politiska satir, och i sin satir över den urbana svenska medelklassmentaliteten. Den drivs till sin spets i nästa veckas avsnitt, "ett kammarspel" med titeln Föräldramötet om de mest outhärdliga dragen hos den bortskämda nutidsmänniskan. Resultatet är också mera frustrerande och krypande obehagligt än roligt. Å andra sidan är humor bäst när den är allvarlig.

Efter Grotescos halvtimmesavsnitt sänds för övrigt Släng dig i brunnen, en femtonminutersserie där nya ståupptalanger får visa vad de går för. Även kändare namn finns med som dragplåster, men de står inte på scen utan sitter backstage och snackar strunt. Bland de komiker som uppträder i den åttadelade serien finns finlandssvenska Josefin Sonck, som lär börja få fart på sin ståuppkarriär i Sverige men torde vara helt okänd på den här sidan av Bottenviken.

SVT1 23.00 och SVT Play

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00