Säteri glänste mot Kanada – "En av karriärens största matcher"

Harri Säteri var på fantastiskt spel i matchen mot Kanada Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Harri Säteri ser ut att vara lejonens förstamålvakt i VM. Efter kanoninsatsen mot Kanada finns det ingen orsak för landslagsledningen att inte lita på honom i fortsättningen.

Harri Säteri visade att allt snack om att lejonens målvakter inte håller måttet då motståndet i VM blir tuffare bara är tomt prat då han stod för en fantastisk insats mot det stjärnspäckade kanadensiska laget i Herning.

Springfield Thunderbirds-målvakten var bättre än sina kanadensiska kolleger Curtis McElhinney och Darcy Kuemper då lejonen körde över lönnlöven med hela 5–1 i den femte gruppspelsmatchen i VM.

– Det är alltid lätt att le efter en segermatch och speciellt då man slår Kanada känns det bra, säger Säteri efter sin starka insats mellan stolparna.

Lejonen stod för en solid och stabil insats och gav egentligen aldrig Kanada en chans i matchen. Efter att kanadensarna kvitterat till 1–1 med ett skott som ändrade riktning framför Säteri och ställde honom helt spikade den 28-åriga keepern igen buren med hjälp av ett mycket kompakt försvar och kunde se hur Finland satte fyra mål för att ta hem segern med klara siffror.

– Vi stod för en bra insats hela 60 minuter. Vi bättrade vårt spel mycket från Danmark-matchen och hade en stark vilja och förtjänade segern, säger Säteri.

Han spelade största delen av säsongen i AHL men fick också visa upp sig i NHL i nio matcher. I VM har han chansen att förstärka sina aktier i Nordamerika och efter lördagens match då han gång på gång stängde dörren för några av sportens största stjärnor lär han få nya chanser kommande säsong.

– Det är klart att det aldrig skadar om man spelar bra i VM och mot just Kanada. Att möta Kanada i VM är en av mina största matcher i karriären, säger han.

Han var nöjd med sin egen insats men passade samtidigt på att rikta ett tack till lagkamraterna.

– Jag fick några bra räddningar på deras fina lägen. jag fick bra hjälpa av utespelarna och hade hela tiden en känsla av att killarna hjälper så mycket att jag inte behöver vara rädd för att det plötsligt dyker upp någon vid bortre stolpen, säger Säteri.

Efter den starka insatsen mot Kanada lär han ha cementerat sin position som lejonens förstamålvakt i VM.

Finland möter Tyskland på söndag klockan 21.15. Lejonens sista gruppspelsmatch är mot USA på tisdag klockan 13.15.

Kanada–Finland 1–5 (1–3, 0–0, 0–2)

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning