Säsongens längsta hopp bar Pulli till final

Kristian Pulli tog sig till final med minsta möjliga marginal. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Längdhoppskvalet blev en riktig rysare för OS-debutanten Kristian Pulli. Men dramat fick ett lyckligt slut.

Tv-kamerorna plockade upp en nervös Kristian Pulli under längdhoppskvalets sista omgång. Finländaren satt på bänken med vetskap om att centimetrarna skulle avgöra hans öde.

Först hoppade jamaicanen Tajay Gayle över åtta meter trots en benskada som fick honom att halta och grimasera illa efter hoppet. Sedan flög svensken Thobias Montler över åtta meter varefter kinesen Changzhou Guang landade på 7,96 – exakt samma resultat som Pulli nådde i andra omgången.

Kinesen petade ändå ner Pulli till en tolfte plats i resultatsammandraget tack vare ett bättre nästlängsta hopp.

Med spänd blick fick Pulli sedan se kvalets sista idrottare, hemmanationens Hibiki Tsuha, hoppa i väg mot längdgropen. Tsuha landade på 7,55 och Pulli kunde pusta ut – fast det dröjde rätt länge innan han själv förstod att han faktiskt gått till final som sista man, med en centimeters marginal ner till Uruguays Emiliano Lasa.

– Det var en jämn tävling. Det handlade om centimeter och jag var inte riktigt säker på avancemang. Enligt mina uträkningar var jag tolfte. Men jämnt var det, säger en lättad Pulli i Yles tv-intervju.

– Helt hisnande. Det här var jag ute efter. Längdkvalet är en egen slags tävling där många tuffa hoppare blir utanför. De tre sista som gick till final hade väl alla samma resultat, säger Pulli och har rätt: utöver honom själv och kinesen Guang noterades också tysken Fabian Heinle för 7,96 meter i kvalet.

– Kul att marginalerna var på min sida.

Bäst i kvalet var kubanen Juan Miguel Echevarria som slog till med ett jättehopp på 8,50 meter. Tvåa var greken Miltiadis Tentoglou på 8,22 meter. Inför kvalet var Pullis säsongsbästa utomhus 7,88 meter. I inomhus-EM i mars vann han brons med ett hopp på 8,24. Pullis nationella rekord från i fjol skrivs 8,27.

Pulli berättar att han hittade finalformen under det förberedande träningslägret i Saga där han nått åtta meter i träningssammanhang. 26-åringen blickar framåt mot morgondagens final med tillförsikt.

– Det känns hoppingivande. I finalen är allt möjligt. Nu har jag nått mitt första mål, i finalen startar allt från noll. Det är dagsformen som avgör, säger Pulli.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning