Mäkäräinen tvåa i jaktstarten– "Jag njöt av tävlingen"

Kaisa Mäkäräinen Bild: AFP / Lehtikuva / Joe Klamar

Kaisa Mäkäräinen slutade tvåa i jaktstarten i Hochfilzen.

Kaisa Mäkäräinen fick kliva upp på prispallen för första gången den här säsongen då hon efter mycket stark skidåkning klättrade från sexa till tvåa i jaktstarten i världscupen i Hochfilzen.

– Jag var avslappnad i dag och kunde njuta av tävlingen, säger Mäkäräinen.

Hon visade direkt från start att hon var i form. Skidorna fungerade perfekt och det syntes inga spår av de problem med fysiken hon talade om efter jaktstarten. Tvärtom såg Mäkäräinen både fräsch, pigg och avslappnad ut och knappade snabbt in på åkarna framför henne.

– Jag hade otroligt bra skidor i dag och får därför tacka hela teamet för att jag kunde klara mig så bra, säger hon.

Mäkäräinen har haft en del problem med skyttet den här säsongen vilket lett till att hon inte kunnat ta sig upp på pallen i de inledande tävlingarna.

– Jag gjorde egentligen inget annorlunda i dag än i de tidigare tävlingarna. Jag hade kunnat stå på pallen tidigare i vinter om jag bommat ett skott mindre i tävlingarna. I dag var mitt skytte bättre och då tar jag mig upp på pallen, säger hon.

– Jag är rätt nöjd med mitt skytte i dag. En träffsäkerhet på nittio procent är bra för mig. Jag var inte lika trött som i stående skyttet i sprinten. Motlutet var lite kortare på den här banan och jag återhämtade mig bättre.

Efter den sista skjutningen låg Mäkäräinen på tredje plats och hade drygt tio sekunder upp till tvåan Darja Domratjeva. Segraren Anastasia Kuzmina hade vid det skedet redan säkrat förstaplatsen.

– Tack vare skidorna kunde jag åka ikapp Domratjeva, säger Mäkäräinen.

I det sista motlutet var hon i kapp och på slutrakan var hon mycket starkare än vitryskan.

Nöjd landslagstränare

Efter att ha bommat ett skott vid det första skyttet lyckades hon perfekt i de två följande och bommade ett skott vid den sista skjutningen. Landslagstränaren Antti Leppävuori vågade ändå inte tänka på en andraplats då Mäkäräinen började jaga Domratjeva efter det sista skyttet

– Jag visste att hon skulle ta en pallplacering vid sista skyttet men var inte säker på om hon kunde köra i kapp henne. Men hennes skidåkning var mycket bra i dag, säger Leppävuori till HBL.

Att ta en pallplacering i början av OS-säsongen är viktigt inte bara för Mäkäräinen utan för hela laget.

– Det är mycket viktigt att lyckas på det här sättet och få kliva upp på pallen i början av säsongen. Det visar att hon har en bra grund att stå på och att hon är i bra skick. Det ger självförtroende och kraft åt henne och hela teamet, säger Leppävuori.

– Den här helgen visar att vi är på väg i rätt riktning. Som helhet var Mäkäräinens insats i jaktstarten mycket bra. Hon var snabbast på skidorna och sköt bra.

De två bommarna ger också Mäkäräinen bra chans att förbättra sin insats i fortsättningen menar Leppävuori.

– Får hon bort dem är vi nära en fullträff, säger han.

Mäkäräinen var snabbast i jaktstarten och hade två bommar jämfört med segraren Kuzminas ena. I mål skiljde det tio sekunder mellan ettan och tvåan så det är lätt att inse att Leppävuori har rätt i sin analys om vad som händer om Mäkäräinen förbättrar sitt skytte.

Mäkäräinen tog ledningen i världscupen tack vare andraplatsen.

Mari Laukkanen slutade på 38:e plats efter att ha bommat fyra skott i tävlingen. Hon låg 40:e efter sprinten.

Kaisa Mäkäräinen har placerat sig bland de tre främsta i världscuptävlingar 71 gånger.

Förstaplatser: 21.

Andraplatser: 28.

Tredjeplatser: 22.

Damer, 10 km, jaktstart:

1) Anastasia Kuzmina, Slovakien, 34.31,2 (1), 2) Kaisa Mäkäräinen, Finland, +10,2 (2), 3) Darja Domratjeva, Vityssland, +11,8 (1), 4) Dorothea Wierer, Italien, +51,6 (2), 5) Marte Olsbu, Norge, +58,2 (1), 6) Julija Dzjyma, Ukraina, +1.08,0 (1), 7) Tatjana Akimova, Ryssland, +1.13,4 (1), 8) Synnoeve Solemdal, Norge, +1.16,6 (2), 9) Iryna Kryuko, Vitryssland, +1.19,4 (0), 10) Laura Dahlmeier, Tyskland, +1.32,4 (1),

38) Mari Laukkanen, Finland + 3.34,5 (4).

Världscupen efter 5 av 22 tävlingar:

1) Mäkäräinen 196 poäng, 2) Olsbu 183, 3) Solemdal 179, 4) Dzjyma 175, 5) Denise Herrmann, Tyskland, 167,

...35) Laukkanen 53.

Herrar, 12,5 km, jaktstart

1) Johannes Thingnes Bø, Norge, 36.41,1 (3), 2) Jakov Fak, Slovenien, +58,8 (1), 3) Martin Fourcade, Frankrike, +1.10,0 (5), 4) Simon Schempp, Tyskland, +1.10,5 (4), 5) Tarjei Bø, Norge, +1.11,9 (2), 6) Maxim Tsvetkov, Ryssland, +1.12,3 (1), 7) Lukas Hofer, Italien, +1.30,2 (3), 8) Henrik L'Abee-Lund, Norge, +1.35,1 (4), 9) Anton Sjipulin, Ryssland, +1.38,6 (2), 10) Lars Helge Birkeland, Norge, +1.42,2 (3),

...42) tero Seppälä, Finland +3.51,4 (7).

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning