Säsongens första mål för Savolainen hjälpte inte – Brynäs vann målrikt toppmöte mot Luleå

Denisa Krizova var en av många målskyttar i toppmötet mellan Brynäs och Luleå. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Mål av finländska landslagsstjärnorna Ronja Savolainen och Noora Tulus och två assist av damlejonens kapten Jenni Hiirikoski och en av Viivi Vainikka räckte inte till seger för Luleå i toppmötet i svenska ligan SDHL.

Storsatsande Brynäs visar att man menar allvar i kampen om årets SM-guld i ishockey för damer. Hemma mot säsongens andra förhandsfavorit, Luleå, blev det seger med 7–4 efter att Gävlelaget gått på knock i den sista perioden.

Men det var gästerna från Norrbotten som började bäst. Finländska landslagsbacken Ronja Savolainen tryckte in ledningsmålet i powerplay, hennes första mål för säsongen, tidigt i den första perioden.

Med fem minuter kvar till pausen var det dock vänt efter att Brynäs nyförvärv Anna Meixner kvitterat och Denisa Krizova gjort 2–1 för hemmalaget. Trots det var ställningen oavgjord inför andra perioden efter att Johanna Fällman utjämnat till 2–2.

Det svängiga toppmötet – mellan två lag som båda stod på full pott efter fyra omgångar – fortsatte efter vilan när Luleå åter satte sig i förarsätet genom en annan finländare – Noora Tulus – återigen efter vasst spel i powerplay.

Brynäs studsade dock tillbaka – och det rejält.

Med två snabba mål ordnade Josefin Bouveng, prestigevärvningen från Djurgården, både 3–3 och 4–3 inom loppet av två minuter.

Och efter det ångade Brynäs bara på. Anna Meixner slog till med ett hattrick när hon ökade på till 5–3 och 6–3. Josefine Persson reducerade sedan för ett redan slaget Luleå innan Patricia Marshall fastställde slutresultatet till 7–4 i tom kasse.

Därmed är säsongens första nederlag ett faktum för Luleå. Brynäs däremot fortsätter att imponera och står nu på fem raka segrar i SDHL.

Jenni Hiirikoski spelade fram till två av Luleås mål och har 8 poäng (2+6) på fem matcher i säsongsinledningen. Också Luleås nyförvärv Viivi Vainikka noterades för poäng då hon fick assist till Savolainens mål.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning