SAS vd lämnar bolaget – tar över SKF

SAS vd Rickard Gustafson lämnar sin post. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

SAS vd Rickard Gustafson slutar på sitt jobb senast den 1 juli. Han säger själv att det är dags att lämna stafettpinnen vidare. I stället tar Gustafson över som högsta chef på ett betydligt större bolag – kullagerjätten SKF.

"Efter en grundlig och robust sökprocess är vi mycket nöjda att kunna välkomna Rickard Gustafson till SKF. Rickard Gustafsons starka och moderna ledarskap, breda internationella erfarenhet och energi gör honom till rätt person att leda det fortsatta genomförandet av SKF:s strategi", säger bolagets styrelseordförande Hans Stråberg i ett pressmeddelande.

I mitten av november meddelade bolaget att vd:n Alrik Danielson avgår under 2021.

"Efter tio intensiva och stimulerande år i SAS är det under första halvåret 2021 dags att lämna stafettpinnen vidare, i och med att jag har erbjudits en tjänst i en av Sveriges ledande industrikoncerner", säger huvudpersonen själv i ett pressmeddelande från flygbolaget.

Hårt pandemidrabbat

Rickard Gustafson har varit vd för SAS i tio år. Exakt när bytet av bolag sker framgår dock inte. SAS skriver att Gustafson lämnar företaget senast den 1 juli, medan SKF skriver att han tillträder under det första halvåret 2021.

SAS, som liksom många andra flygbolag har drabbats mycket hårt av pandemin, har redan börjat leta efter en ersättare.

"Jag är både besviken och ledsen över att Rickard väljer att gå vidare från sin viktiga roll i SAS. Bolaget är fortfarande i en kritisk – men stabil position – och styrelsen har naturligtvis omedelbart påbörjat processen att utse en ny vd och koncernchef", säger flygbolagets styrelseordförande Carsten Dilling.

Fallit på börsen

Coronakrisen är inte den enda Rickard Gustafson behövt hantera som bas för SAS. När han tillträdde 2010 nämnde han konkurrensen från lågprisbolag som en utmaning, och sedan dess har SAS tvingats parera pilotstrejker, flygskam och nu senast pandemin.

I mars meddelade en allvarsam Rickard Gustafson att efterfrågan i stort sett försvunnit, och att upp emot 10 000 anställda kunde permitteras. Så här långt har drygt 5 000 anställda fått lämna sina jobb sedan pandemin bröt ut.

Under det senaste året har SAS fallit på börsen och tappat två tredjedelar av sitt värde. Samtidigt har SKF:s aktie klättrat med 22 procent.

TT har sökt Rickard Gustafson, men fått beskedet att han inte är tillgänglig för en intervju.

Stabil i skakig bransch

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, säger att Rickard Gustafson gjort ett bra jobb under sina år på SAS.

– Han har varit väldigt stabil i ett bolag och en bransch som har varit väldigt skakig. Med de förutsättningarna han har haft måste man ge honom ett gott betyg. Det har varit tio väldigt tuffa år. Inte bara för SAS, utan för hela flygbranschen.

Att Rickard Gustafson blir ny vd och koncernchef för SKF är inte förvånande, enligt Bornold.

– Han har varit ett namn som figurerat länge vid alla stora svenska vd-tillsättningar.

Rickard Gustafson har varit vd för SAS Group sedan 2011.

Han har en bakgrund i försäkrings- och finansbranschen och var innan han kom till SAS koncernchef för Codan/Trygg-Hansa. Han arbetade under tio år inom GE Capital-koncernen i flera ledande positioner. Dessförinnan var han konsult på Andersen Consulting (som senare blev Accenture).

Han är utbildad civilingenjör med inriktning på industriell ekonomi från Linköpings universitet.

Källa: SAS

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning