SAS massiva strejk fortsätter - över 60 000 nordbor drabbas

Pilotstrejken inom SAS går in på sin andra dag – och nu ställs även flera av söndagens flyg in. Det beräknas drabba cirka 64 000 passagerare, en del av dem i Finland.

Enligt SAS presschef Freja Annamatz pågår det i nuläget inga förhandlingar mellan flygbolaget och piloternas fackförbund. Bolaget har ställt in ett stort antal flygningar i dag, vilket berör omkring 34 000 resenärer.

– Vi önskar inget annat än att parterna ska kunna återgå till förhandlingar så fort som möjligt så att inte fler passagerare drabbas, säger Freja Annamatz.

Tiotusentals resenärer kan drabbas varje dag som piloterna i Sverige, Danmark och Norge strejkar. Vid lunchtid meddelade SAS att 587 avgångar i hela Skandinavien ställs in på söndagen.

Hittills ser det ut som att två avgångar från Stockholm till Helsingfors i morgon är inställda och att en avgång från Helsingfors till Stockholm är det. SAS uppdaterar kontinuerligt informationen på den här sidan.

– De passagerare som har bokade flygningar på söndagen kan boka av dem och få pengarna tillbaka om de påverkas av strejken, säger Freja Annamatz.

Majoriteten av SAS svenska inrikesflygningar har ställts in men även många flygningar inom Europa samt långdistansflygningar. Totalt berörs omkring 70 procent av SAS flygningar och konflikten beräknas kosta bolaget 60–80 miljoner kronor (mellan 5,7 och 7,5 miljoner euro) per dag.

Flera flygningar med rivalen Norwegian sålde slut på fredagen till priser som låg hundratals euro över det normala.

När Stockholmsbörsen stängde på fredagen hade SAS-aktien gått ner med mer än fem procent.

1 409 SAS-piloter i Norge, Danmark och Sverige är uttagna i strejk. Snittlönen är cirka 8 770 euro. Bild: TT

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46