Sarri: "Ronaldo svår att tygla"

Cristiano Ronaldo. Bild: Piero Cruciatti/AP/TT

Internationella superstjärnor kan vara en utmaning att handskas med. Det fick Maurizio Sarri erfara under sin tid som tränare i Juventus.– Ronaldo var svår att tygla, säger han.

62-årige Sarri utsågs förra månaden till ny tränare för Serie A-klubben Lazio, ett år efter att han fått sparken från ligakonkurrenten Juventus.

Där förfogade han över en rad stjärnspelare – bland annat den femfaldige Ballon d'Or-vinnaren Cristiano Ronaldo.

– Ronaldo är inte lätt att ha att göra med. Han är ett multinationellt företag med personliga intressen som måste kombineras med lagets. Jag tycker själv att jag är bättre på att vara tränare än företagsledare, säger han och fortsätter:

– Han representerar något som går bortom klubben med mer än 200 miljoner följare på sociala medier, men det här är ett problem i vårt samhälle. Tyvärr är det för mycket snack om spelare och för lite om laget.

Duon fick fira en titel tillsammans 2019–2020 då man tog hem ligan efter att Ronaldo gjort 31 mål och slutat tvåa i skytteligan.

– Det finns positiva aspekter också. För Ronaldo kommer i slutänden att bidra med resultat, och det viktiga är resultaten.

Själv tycker Sarri att han, trots titeln inte var tillräckligt uppskattad under sin tid i klubben. Särskilt inte med tanke på den senaste säsongen där ett Juventus, under Andrea Pirlos ledning, lyckades knipa den fjärde Champions League-platsen i den sista omgången.

– Vi vann "Scudetton" (italienska ligatiteln) utan att någon firade det. Alla gick på middag ensamma. Ligatiteln togs för givet, både i och utanför klubben. Men i år såg jag dem fira att de kom fyra, så det kanske är det idealiska när man går till "Juve".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning