Sarah Klang – ledsnast i Sverige?

Bild: Cajsa Holgersson

När Sarah Klang uppträdde i tv-programmet På spåret i år blev hon Sveriges nya älskling över en natt. Debutalbumet är ett tydligt bevis på att hon är här för att stanna, skriver Anna Lillkung.

Skivrecension

Pop

Sarah Klang

Love in the Milky Way

(Pangur/Bengans)

En kall och grå dag förra vintern hörde jag Sarah Klang för första gången. Med en säregen röst sjöng hon "I will pretend that I'm sleeping, baby when you're leaving me", rakt in i mina hörlurar. Och jag stannade till av den dova klangen och klara falsetten. Låten Sleep gick direkt in på min egen spellista och Klang blev ett återkommande sällskap under mina bussresor den våren.

När den svenska popartisten nu släppt sitt debutalbum, Love in the Milky Way, finns hennes första singel Sleep inte med bland de tio låtarna. Det visar framför allt hur välplanerat och -producerat albumet är. Varje låt är en genomtänkt pusselbit som stärker bilden av Klang som "the saddest girl in Sweden". En titel hon själv valt att bära på sina kläder när hon uppträder.

Sprakande americana-pop

Love in the Milky Way låter som en nostalgisk nickning till country och americana, men det är samtidigt renodlad pop. Klang kör på klassiska låtteman om krossade hjärtan och kärlek, men hon har ett eget och fräscht sätt att förmedla de nedstämda texterna.

Det är kanske därför Klang är så intressant – hon medför något unikt och oförutsägbart till musiken. Jag tänker på det i låten Lover, där hon i snabbt tempo och till en ganska uppstämd melodi bränner av textrader som "Never gonna feel okay without you". Jag tänker på det i låten Demons där hon byter ut sin starka bröstklang mot falsett och desperat undrar "Do you still feel the same". Jag tänker på det när rösten får sällskap av instrument som slideguitar, orgel och flöjt.

I stället för att ständigt demonstrera hur kraftigt hon kan sjunga låter Klang behärskningen stå i centrum. Hon kör ofta på en svag falsett för att understryka en stark känsla och skapar dynamik i sina låtar genom att variera tempo och betoning. Kevin Andersson, som stått för produktionen, har också gjort ett gediget jobb för att varje liten nyans i ljudbilden ska komma fram.

Ung, ledsen och självmedveten

Klang, som endast är 26 år gammal, har främst blivit hyllad för sin stora och berörande röst. Men jag vill snarare poängtera hennes klockrena låtskrivning. Hon lyckas nämligen skildra sig själv som ledsnast i världen utan att det blir långrandigt eller känns patetiskt.

I min personliga favorit Mind beskriver Klang ett distansförhållande. När hon sjunger "So I love him too hard cause I get stressed out" är hon definitivt melodramatisk, på gränsen till ömklig, men samtidigt så självmedveten. Den här självmedvetenheten väger upp för alla klyschor och gör att Klang bara framstår som otroligt mänsklig.

Trots allt kunde albumet ha innehållit några lite mer riviga och vågade låtar. Helheten blir nästan för snygg och genomtjock nu. Men det gör inte debuten till en mindre skräll. Sarah Klang är kanske ledsnast i Sverige, men med en sådan här början borde hon inte vara så ledsen längre.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning