Sara: "Vi måste inte prestera hela tiden"

Sara Ray, kandidat 6, beskriver sig som glad, omtänksam, sprallig och vänlig. Bild: Karl Vilhjálmsson

Luciakandidat 6, Sara Ray från Esse, fick lägga av med elitsatsningen i skidåkning efter flera skador och motgångar. Nu vet hon att det inte är prestationerna som definierar en och gör att man duger. Det budskapet vill hon föra vidare.

Berätta om ett tidigare luciaminne.

– Jag var Esse lucia 2009, det var en fin upplevelse på grund av alla människomöten. Jag minns en liten tjej som hade klätt ut sig själv till lucia. Hon gav mig ett kort som hon gjort och sa att hon hade väntat så länge på att träffa lucia, och jag fick ge henne en kram.

Vilken julsång är viktig för dig?

– O helga natt, den lyfter fram julens kärleksbudskap på ett härligt sätt och är stämningsfull. Jag har fått sjunga den i Esse kyrka och det var en häftig känsla att sjunga i bra akustik.

Vilken är lucias roll i dagens samhälle?

– Att sprida ljus, glädje och vara en frontfigur som uppmärksammar ojämlikheter i samhället och som visar att det finns positiva sidor också i mörka tider. Som lucia vill jag verkligen bemöta människor, speciellt de som har det svårt, och kommunicera och förmedla känslor genom min sång.

Hur förbereder du dig på att möta människor i olika livssituationer?

– Jag gör lugna andningsövningar för att lugna mig själv och för att kunna vara närvarande i olika situationer. Så att jag trots att jag har mycket eget som pågår i huvudet ska kunna möta människor i den situation som de är i.

På vilket sätt vill du vara en förebild?

– Jag vill inte måla upp några glansbilder utan vara en helt ärlig, vanlig människa som visar att jag duger som jag är och föra det budskapet vidare. Jag tänkte först att jag är för gammal för att ställa upp som lucia och att jag har för kort hår. Skidåkningen fick mig länge att tro att jag bara duger om jag presterar, men det är inte sant. Alla duger som vi är, oberoende av vad vi har varit med om, om vi har långt hår eller kort hår, och vi måste inte prestera hela tiden. Att jag är äldre ger mig goda förutsättningar att möta människor. Eftersom jag själv varit med om mycket kan jag sätta mig in i hur det känns.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Först och främst ska jag göra klart biologistudierna och bli färdig lärare, efter det väntar jobb i någon form. Jag vill helst jobba som biologilärare i gymnasiet.

Vad ger dig mest glädje?

– Goda vänner, min familj, min släkt som jag umgås mycket med och att få röra på mig och vara ute i naturen.

Vad är dina vardagstips för att främja en hållbar utveckling?

– Titta över småsaker, till exempel sopsortera, åka kollektivt, cykla framför att ta bil om man har möjlighet. Vara medveten och ta reda på hur just jag kan påverka.

Vad gör du för att koppla av?

– Tränar. När jag haft mycket i skolan och suttit och läst behöver jag få komma ut och andas frisk luft och röra på mig.

Hur kommer du att föra kampanj?

– Jag kommer att dela med mig av min vardag på Instagram och Facebook och vara noga med att inte måla upp någon glansbild utan visa mig som den jag är.

Här hittar du alla luciakandidater och information om hur du röstar!

Ålder: 24 år (fyller 25 i november).

Hemort: Esse i Pedersöre.

Bor nu: För tillfället i Åbo, har bott fem år i Vasa, där hon har studerat till klasslärare.

Gör: Studerar biologi vid Åbo Akademi.

Anmäld av: vännen Laura Olesen.

Musikintresse: Sjunger från 2014 till och med 2019 i studentkören Pedavoces. Tar sånglektioner i klassisk sång.

Andra hobbyer: Skidåkning och träning. Var tidigare elitskidåkare på nationell nivå.

Läser just nu: Bibeln varje dag. Mycket biologilitteratur. Österbottens tidning.

Lagar helst i köket: Rotsaker i ugn och lax, men om studerandebudgeten vill annat så blir det kikärtsgryta.

Instagram: @sarasophiatherese

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning