Sara Ray kröntes till Finlands lucia – se bilderna här

Bild: Niklas Tallqvist

President Tarja Halonen har krönt Finlands lucia Sara Ray inför en fullsatt domkyrka. Nedanför kyrktrappan samlades otaliga och förväntansfulla barn för att se luciatåget.

Med ljuskronan på huvudet, ett leende på läpparna och vinkande till publiken skrider Finlands lucia Sara Ray från Esse ner för Domkyrkans trappa.

Efter att president Tarja Halonen har krönt lucia inuti kyrkan och talat om det ljus och det hopp lucia sprider och den trygghet hon ingjuter räknar vi som står nedanför kyrktrappan minuter tills vi ska få se lucia.

President Tarja Halonen krönte lucia Sara Ray. Bild: Niklas Tallqvist

– Om en kvart är hon här, säger Netti Genberg till döttrarna Lia, 6 år, och Bonnie, 4.

Det är första gången flickorna ska få se Finlands lucia. Lia har en vag aning om vad det ska betyda, eftersom det lussades i förskolan på dagen. Pepparkakor fick förskolebarnen inte, inte heller lussekatter, men Lia minns ändå något extra från dagen.

– Vi fick en bulle, men det var till mellanmålet, säger hon.

När tomtarna i röda luvor och scouthalsdukar kantar lucias väg utmed trappan kommer vi osökt in på julfirandet. Lia berättar vad hon hoppas allra mest att julgubben ska hämta, men det skriver vi inte i tidningen för det här med julklappar är lite hemligt.

Bild: Niklas Tallqvist

– Jo, svarar Lia på alla frågor om det känns roligt eller spännande att lucia precis ska komma.

Lucias vagn med förspända hästar dyker upp, och Lia märker genast vilka andra som är med i kortegen:

– Ville Viking och BUU-stämpeln!

Precis innan lucia kommer ut dyker cirka tjugo tidigare lucior upp. De har varit inne i kyrkan och sjungit, och nu väntar de, som vi, på kvällens höjdpunkt.

– Det är jättetrevligt att få uppleva det på nytt. Man bara väntar på december hela året, säger Anna-Kajsa Edström, Finlands lucia årgång 2017.

– Verkligen roligt, luciadagen är årets bästa dag, intygar Elin Qvist, Finlands lucia anno 2018.

Bild: Niklas Tallqvist

Edström ska lussa nästa vecka för att Sara Ray har blivit dubbelbokad.

– Och jag har faktiskt redan hunnit lussa den här veckan, säger Qvist.

Vi lyfter upp Lia och Bonnie på räcket mellan oss och luciorna, och Edström och Qvist säkerställer att flickorna kan se över dem. Det gör de, och tur det, för precis nu kommer Sara Ray sakta ned för trappan. Lia och Bonnie vinkar minst lika ivrigt tillbaka, och när spänningen släpper och lucias hästvagn åker i väg bjuder de sin mamma på pusskalas.

Bild: Niklas Tallqvist

Bild: Niklas Tallqvist

Bild: Niklas Tallqvist

Bild: Niklas Tallqvist

Bild: Niklas Tallqvist

Chanelle Garcia, 5 år, passade också på att lussa vid Domkyrkan, tillsammans med Alinea Kurkela, 6 år, och Luka Kurkela, 5 år. Bild: Niklas Tallqvist

Bild: Niklas Tallqvist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning