Sara Ray är Finlands lucia 2019

Bild: Karl Vilhjálmsson

Kandidat nummer 6, Sara Ray från Esse i Österbotten är Finlands lucia. Trots försenade poströster är luciavalet nu gjort och alla röster räknade, försäkrar Folkhälsan.

– Oj, det känns overkligt, men fruktansvärt roligt, säger en sprudlande glad Sara Ray när HBL ringer upp några minuter efter att luciavalets resultat har klarnat.

Sara Ray studerar biologi i Åbo och precis på väg ut på studentlunch till kårkaféet Gadolinia med några studiekompisar när hon får veta den glada nyheten. Planerna för december blir omkullkastade på en minut, från och med nu blir det fokus på uppdraget som Finlands lucia.

– Jag har inte tänkt så mycket på omröstningen, jag har koncentrerat mig på att föra min egen kampanj, det har skett främst via sociala medier. De människor som har tagit kontakt med mig har främst frågat om praktiska saker kring omröstningen, hur man ska gå till väga, berättar Ray.

Sara Ray är tidigare skidåkare och har figurerat en del i tidningsspalterna också under tidigare vintrar.

– Jag är främst känd från sportsidorna i tidningen. Jag tror att jag har fått en hel del röster från idrottskretsar, där känner jag mycket folk.

Bland österbottningarna har hon fört kampanj bara en dag, det var förra söndagen då hon besökte sin idrottsförening IK Falkens julmarknad i Pedersöre.

– Där gick jag omkring på julmarknaden och träffade mycket folk från mina hemtrakter, det var riktigt trevligt. Det var också enda gången då jag rörde mig ute bland folk och pratade om luciavalet, säger Sara Ray.

HBL återkommer med en större intervju med Sara Ray under eftermiddagens lopp.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning