Santtu-Matias Rouvali ny chefsdirigent för Philharmonia i London – efterträder Esa-Pekka Salonen

Santtu-Matias Rouvali blir Philharmoniaorkesterns sjätte chefdirigent från 2021. Bild: Camilla Greenwell/Pressbild

Philharmoniaorkestern meddelade på onsdagsmorgonen om sin nya utnämning.

33-åriga Santtu-Matias Rouvali, som av The Times har kallats "the hottest conductor in Finland" (den hetaste dirigenten i Finland), har utnämnts till ny chefsdirigent för Philharmoniaorkestern i London.

Rouvali efterträder Esa-Pekka Salonen som samtidigt blir emeritusdirigent för orkestern.

Rouvali har verkat som första gästdirigent för Philharmonia sedan 2017. Förordnandet som chefsdirigent inleds hösten 2021. Kontraktet är femårigt och innebär att Rouvali står framför orkestern tio veckor om året.

"London är ett oerhört spännande ställe för orkestrar och Philharmonia befinner sig i hjärtat av stadens klassiska musikliv. Musikerna i Philharmonia är enormt begåvade och oerhört hungriga att göra väl ifrån sig. Vi ser stora möjligheter att göra fina saker tillsammans", kommenterar Rouvali i orkesterns pressmeddelande.

Rouvali blir den sjätte personen med titeln chefsdirigent i hela Philharmonias 75-åriga historia. Southbank Centres musikchef Gillian Moore karakteriserar Rouvali som en "engagerande personlighet och dedikerad kommunikatör" och orkesterns intendent Helen Sprott betecknar Rouvali som en "värdig efterträdare " till Esa-Pekka Salonen.

Rouvali är sedan tidigare chefsdirigent för både Tammerfors filharmoniska orkester och Göteborgs symfoniker och han ämnar fortsätta i ledningen för bägge. Göteborgs Symfoniker meddelade på onsdagen att Rouvalis kontrakt förlängs med ytterligare fyra år vilket, innebär att han fortsätter åtminstone till 2025.

Santtu-Matias Rouvali är född och uppvuxen i Lahtis där hans båda föräldrar spelade i Sinfonia Lahti. Han skolade sig ursprungligen till slagverkare innan han 2007 slog in på dirigentbanan och började studera på Leif Segerstams klass. 2009 debuterade han först vid Karleby operasommar och senare samma höst med Radions symfoniorkester. Sedan 2013 har han verkat som chef i Tammerfors, där man börjat tala om en Santtueffekt för att beskriva den goda publiktillströmningen.

Rouvali dirigerade första gången Philharmonia i januari 2013, i september 2017 blev han orkesterns gästdirigent. Hans nästa konsert med orkestern infaller den 30 maj.

Santtu-Matias Rouvali är inte den enda finländska chefsdirigenten i London, då BBC Symphony Orchestra fortsättningsvis leds av Sakari Oramo.

Philharmoniaorkesterns anor sträcker sig tillbaka till 1945, då Walter Legge grundade orkestern i första hand som studioorkester för EMI. Orkestern gjorde i ett tidigt skede viktiga inspelningar med både Toscanini, Furtwängler och inte minst Karajan.

Otto Klemperer var en av de räddande änglarna när orkestern var nedläggningshotad sommaren 1964. Senare har Riccardo Muti, Giuseppe Sinopoli och Christoph von Dohnányi innehaft viktiga poster med orkestern. Orkestern har sedan 2008 letts av Esa-Pekka Salonen.

Philharmonia, med säte i Royal Festival Hall på Southbank Centre, är i dag en av de flitigast konserterande orkestrarna i Storbritannien. Förutom konserterna i London turnerar orkestern flitigt inrikes och utrikes.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning