Sanomakoncernen utsatt för nätspionage

Bild: Martti Kainulainen

Mediekoncernen Sanoma har utsatts för ett nätspionageförsök, rapporterar Helsingin Sanomat och Yle. Försöket inträffade i augusti i fjol.

Det exceptionella i fallet är att man misstänker att det är statliga krafter som ligger bakom attacken. Flera experter på datasäkerhet säger att största delen av de som har utsatts för spionaget är i linje med målen för Rysslands politiska intressen.

Spionageförsöket misslyckades veterligen. Sanomats teknologichef Kai Taka-Aho uppger att bolaget i april varnades av Cybersäkerhetscentret för en spionageoperation mot bland annat Sanoma. Koncernen inledde genast egna utredningar.

Efter fallet har Sanoma gjort sitt e-postsystem mer säkert.

Datasäkerhetsföretaget Trend Micro uppger att Sanoma-koncernen inte var nätspionernas enda mål. Enligt företaget utsattes även en rad finländska privatpersoner och personer som flyttat till Finland från utlandet. Enligt Yle var ett av målen Veli-Pekka Kivimäki som är finländsk medlem i nätverket Bellingcat, som undersöker kriget i Ukraina.

– Det kan jag nog bekräfta. Det kom nog inte som någon överraskning för mig. Jag har så passa mycket datasäkerhetsbakgrund att jag kunde vänta mig det. Men jag är säkert inte den enda medlemmen i Bellingcat som har utsatts för spionageförsök, intresset har alltså mera riktats mot gruppen än mot mig som person, säger Kivimäki till FNB.

Kivimäki tillägger att försöket inte på något sätt påverkar hans verksamhet inom gruppen.

Yle rapporterar att en rysk grupp som bland annat kallar sig för Pawn Storm låg bakom försöket.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning