Sannfinländska missionärer: "Vi torterades i Malaysia"

Det var en grupp segervissa missionärer som anlände till Helsingfors-Vanda flygplats på onsdagen. Bland de skanderande anhängarna syntes kristna aktivister och de sannfinländska riksdagsledamöterna Laura Huhtasaari och Mika Niikko.

Fyra finländare anhölls av polisen i Malaysia förra veckan när de missionerade den kristna tron för landets muslimer. Kristen mission är olaglig i Malaysia och kan bestraffas med fängelse i upp till fem år.

Efter åtta dagar i fängelse frigavs de finländska missionärerna på måndagen. Två dagar senare återvänder de till fosterlandet.

– Vi blev torterade i fängelset. Vi fick inte tillräckligt att dricka, led av vätskebrist och tvingades sova på ett hårt cementgolv bland kackerlackor, berättade Timo Valtonen på Helsingfors-Vanda flygplats på onsdagen. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

– Välkommen till Finland! Jesus älskar dig, ropar de kristna aktivisterna till förvirrade utländska turister som anländer till flygplatsens ankomsthall.

Bland missionärernas anhängare finns bland annat representanter från Joosuan Missio, kristdemokrater och sannfinländare.

– Den gemensamma nämnaren är att vi alla tror på Jesus Kristus. Tron förenar. Här finns olika församlingar och alla möjliga politiska färger är företrädda, säger Juhani Stavczewsky.

De missionerande finländarna omgavs av kristna aktivister och anhängare som sjöng psalmer på Helsingfors-Vanda flygplats på onsdagen. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hans munkjacka bär bibelcitatet "Jag är vägen, sanningen och livet".

– Här får du en broschyr. Det är helt lagligt att dela ut dem här i Finland, säger han och ler underfundigt.

Tortyr i fängelset

Jublet utbryter då missionärerna anländer. Sannfinländaren Timo Valtonen och hans fru Seija Valtonen för gruppens talan medan de två andra undviker rampljuset.

– Det enda vi gjorde var att dela pennor med texten Jesus är vägen, sanningen och livet. Jag förstod inte att det var olagligt, säger Timo Valtonen och visar upp ett exemplar av de omtalade pennorna.

Timo Valtonen lovprisade Gud tillsammans med sina anhängare på Helsingfors-Vanda flygplats på onsdagen. Bild: SPT/MIkael Sjövall

Han berättar att han och hans fru var i Malaysia på turistresa tillsammans med två vänner och att deras avsikt inte var att missionera. Enligt Valtonen blev de gripna på det egna hotellrummet varifrån polisen förde dem i handfängsel till ett av landets mest famösa fängelser.

– Vi blev torterade i fängelset. Vi fick inte tillräckligt att dricka, led av vätskebrist och tvingades sova på ett hårt cementgolv bland kackerlackor. På nätterna hörde vi skriken från fångar som blev slagna med bambukäppar, säger Valtonen.

Tron förenar. Här finns olika församlingar och alla möjliga politiska färger är företrädda, säger Juhani Stavczewsky. Bild: SPT/Mikael Sjövall

Långsam ambassadpersonal

Trots de här upplevelserna känner han tacksamhet för sina prövningar.

– Vi bad till Gud och sjöng psalmer i fängelset. Vi blev hånade för vår tro, men våra böner blev hörda. Jag vill tacka de malaysiska myndigheterna för att de frigav oss. Finlands ambassad gjorde också en fin insats.

De sannfinländska riksdagsledamöterna Laura Huhtasaari och Mika Niikko välkomnade Timo Valtonen på flygplatsen på onsdagen. Bild: SPT/Mikael Sjövall

Riksdagsledamot Mika Niikko (Sannf) är inte lika förstående.

– Finlands ambassad väntade i sex dagar på att besöka fängelset i väntan på en inbjudan. Det här är inte acceptabelt. En diplomat behöver inte en inbjudan för att kunna besöka ett fängelse, säger Mika Niikko.

Gud hörde våra böner. Därför blev vi frigivna, sade Timo Valtonen på onsdagen. Bild: SPT/Mikael Sjövall

De anhållna finländska missionärerna fick inte heller kontakta ambassaden.

– Vi bad fångvaktarna att få ringa Finlands ambassad, men det gick inte för sig, säger Timo Valtonen.

Hans kristna patos varvas med sannfinländsk retorik. Valtonen har ett förflutet som Sannfinländarnas kampanjchef i det förra riksdagsvalet.

– Malaysia respekterar inte religionsfrihet eller mänskliga rättigheter. I Finland har vi inte sådana problem. Här får man dela ut broschyrer om islam om man så vill.

Det rådde ingen tvekan om välkomstkommitténs religiösa hemvist på Helsingfors-Vanda flygplats på onsdagen. Bild: SPT/Mikael Sjövall

Har era erfarenheter ändrat inställningen till flyktingskap och asylrätt?

– Alla som är förföljda är välkomna. Men i första hand välkomnar vi kristna asylsökande. Det är de som råkar illa ut i Malaysia.