Sannfinländarnas ungdomsförbund hälsade Trump välkommen

Söndagens evenemang på Narinken hade drygt femtio deltagare. På kvällen följer ett annat, politiskt obundet, välkomstevenemang.

Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk Ungdom har ordnat ett välkomstevenemang till USA:s president Donald Trump i dennes frånvaro. Evenemanget ägde rum på Narinken mellan 13.30 och 14.15 på söndag. Ett femtiotal personer deltog i evenemanget.

Förbundet har också skrivit ett öppet brev till den amerikanske presidenten. I brevet berömmer de sannfinländska unga Trumps immigrationspolitik, och hävdar att "en suverän stat måste kunna trygga sina gränser – även om det betyder att bygga murar." Uttalandet refererar till den omtalade och kontroversiella mur som Trump har lovat ska byggas på gränsen mellan USA och Mexiko.

Pinja Rajakari är medlem i Finsk Ungdom. Hon gillar Trumps immigrationspolitik och hans förakt för politisk korrekthet.

– Trump är en god gubbe, säger hon.

Hon tycker dock inte om hans syn på klimatförändringen.

Teppo Marttinen är aktiv i Finsk Ungdom och utklädd till den amerikanska nationalsymbolen Onkel Sam. Enligt honom håller Trump till skillnad från andra politiker sina vallöften.

– Det amerikanska folket valde honom till president, så nog har han förtjänat sin position, säger Marttinen.

Också han tar upp immigrationspolitiken som en orsak till varför han gillar Trump. Han ser inga dåliga sidor hos den amerikanske presidenten.

Jarmo Ekman är med i det oregistrerade Kristallpartiet. Han ogillar internationella organisationer, såsom EU och Nato, och anser att Trump är en motpol till dessa.

– En del av det han tweetar på småtimmarna är sådant som jag inte nödvändigtvis direkt kan skriva under, säger han.

Några övriga brister hos den amerikanske presidenten nämner han dock inte.

Tillställningen löpte lugnt till. Medlemmar i det kontroversiella medborgargardet Soldiers of Odin, som har kopplats till högerextremism, deltog i evenemanget, men satt lite vid sidan om de andra deltagarna och höll sig för det mesta för sig själva.

Sannfinländska unga är dock inte de enda som välkomnar Trump till Finland. Deltagarna i det via sociala medier organiserade evenemanget Helsinki Loves Trump hoppas att få le och vinka till honom då hans följe färdas från Helsingfors-Vanda flygplats till Fiskartorpet. Evenemanget ordnas i Munksnäs.

Markus Bunders är en av organisatörerna bakom Helsinki Loves Trump. Han påpekar att kvällens evenemang till skillnad från det på Narinken är politiskt obundet. På Sannfinländarnas ungas evenemang är han inte en av arrangörerna, utan endast med i publiken.

Bunders anser att Trump står upp för dem som enligt honom har svårt att få sin röst hörd politiskt i en globaliserad värld. Han anser också att Trump har offrat mycket personligen i och med att han blivit USA:s president. Han tror att många andra i vad han beskriver som "vår rörelse" också gillar Trump på grund av dessa två orsaker.

– Vi vill lyfta upp de i Finland som befinner sig i en liknande situation.

Trots att evenemanget han är med om att arrangera är politiskt obundet berättar Bunders att han själv är medlem i Sannfinländarna.

På måndagen kommer det att arrangeras förutom Trump-vänliga demonstrationer även Putin-vänliga sådana. Presidents for Peace-demonstrationen stöder toppmötet och den finsk-ryska föreningen Rufi:s demonstration ämnar ge Trump och Putin en gästvänlig välkomst.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03