Sannfinländarnas ungdomsförbund bryter mot diskrimineringsförbudet – kan tvingas betala tillbaka 115 000 euro

Sannfinländarnas ungdomsförbund anses ha brutit mot förbudet om diskriminering utifrån etniskt ursprung. Bild: Catariina Salo/SPT

Enligt Diskrimineringsombudsmannen följer Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk ungdom inte ungdomslagen. Förbundet kan bli tvunget att betala tillbaka statsstöd till Undervisnings- och kulturministeriet.

Det handlar framför allt om ett twitterinlägg där Sannfinländarnas ungdomsförbund uppmanar folk att rösta på dem i EU-valet. I inlägget fanns en bild på en mörkhyad familj och texten: "Rösta på Sannfinländarna så att Finlands framtid inte ska se ut så här".

Skärmdump av Sannfinländarnas ungdomsorganisation Finsk ungdoms rasistiska EU-kampanj på Twitter. Bild: SPT

Diskrimineringsombudsmannen Kirsi Pimiä säger i ett utlåtande att Sannfinländarnas ungdomsförbund uppmanar folk att bestämma vem man röstar på utifrån etniskt ursprung och att det bryter mot förbudet om diskriminering utifrån etniskt ursprung.

Ungdomslagen säger att de ungdomsförbund som beviljas statsstöd ska främja kulturell mångfald. Enligt Helsingin Sanomat kan Finsk ungdom bli tvunget att betala tillbaka statsstödet på 115 000 euro till Undervisnings- och kulturministeriet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning