Sannfinländarnas nyvalda partisekreterare: "En invandrare kan få finskt medborgarskap, men blir inte en finländare"

Simo Grönroos vill satsa på att förbättra partiets informationsflöda utåt, eftersom han anser att medier förmedlar en felaktig bild av Sannfinländarna. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Simo Grönroos valdes till Sannfinländarnas partisekreterare på lördagen. Han är 36 år gammal, bosatt i Esbo och nationalist.

Simo Grönroos är medlem i den nationalistiska organisationen Suomen Sisu. Samma organisation som partiordföranden Jussi Halla-aho på lördagen meddelade att han har lämnat.

– Jag ser inte att det finns några problem med att vara medlem i Suomen Sisu. Jag kommer att fortsätta vara det. För 20 år sedan var det den enda invandrarkritiska organisationen.

Inför en samlad presskår på Sannfinländarnas partimöte ger han ett exempel på vad han anser är en finländare. Han säger till exempel att en somalier som står i en grupp finländare kan pekas ut och att han därför inte skulle uppfatta personen som finländare. Om han däremot hör samma somalier prata finska utomlands, upplever han samhörighet med samma person.

– Utgångspunkten är att man föds till finländare. Om en somalier flyttar till Finland kan han eller hon inte bli finländare i alla avseenden. Men man får förstås finskt medborgarskap.

Inte heller en same är detsamma som en finländare i alla hänseenden, säger han. Identitetsfrågor beror på kontext.

Hur är det med finlandssvenskar då?

– Jo, det är klart att finlandssvenskar är finländare.

Grönroos säger att han värdesätter Jussi Halla-aho högt, och tror att de kommer att jobba bra ihop. Men Timo Soini får inget högt betyg av Grönroos.

– Han har lurat en halv miljon finländare. Han gjorde mycket skada under den tid som Sannfinländarna satt i regeringen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning