Sannfinländarna vill skjuta upp debatten om EU-fond

Debatten i riksdagen fortsätter klockan 13.30 på fredagen. Bild: Catariina Salo/SPT

Innan debatten om EU:s återhämtningsfond kan fortsätta på fredagen ska riksdagen rösta om talmannen Tarja Filatov handlade rätt då hon inte godkände Sannfinländarnas förslag om att bordlägga debatt om återhämtningsfonden till slutet av juni.

Riksdagens debatt om EU:s gemensamma återhämtningsfond på 750 miljarder euro fortsatte under torsdagskvällen och in på småtimmarna.

Sannfinländarna föreslog att diskussionen om återhämtningspaketet skulle bordläggas fram till slutet av juni. Tarja Filatov, socialdemokrat och riksdagens förste vice talman, kunde inte gå med på det eftersom frågan redan bordlagts en gång, skriver hon på Twitter.

Sannfinländarna föreslog då att grundlagsutskottet borde utreda om Filatov som ordförande handlade rätt. Efter detta meddelade Filatov att debatten pausas och återupptas klockan 13.30 på fredagseftermiddagen.

Talman Tarja Filatov (SDP) under debatten på torsdagen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Riksdagen kommer att rösta i ärendet om Filatovs beslut på fredagen. Om ärendet hänvisas till grundlagsutskottet kommer behandlingen av återhämtningspaketet att avbrytas. Om det inte skickas till utskottet fortsätter paketet att behandlas.

Ursprungligen var det tänkt att riksdagen skulle diskutera återhämtningsfonden på tisdagen, och sedan rösta om huruvida Finland kan godkänna fonden på onsdagen.

EU:s återhämtningsfond består av 390 miljarder euro som ska delas ut som direkta bidrag och 360 miljarder euro som ska delas ut i form av lån. Pengarna ska delas ut till unionens medlemsstater för att dämpa det ekonomiska bakslag som coronapandemin orsakat.

Kristdemokraterna och Sannfinländarna meddelade tidigt att partierna inte stöder paketet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning