Sannfinländarna vill sitta med i regeringen – "Regeringsdugligheten bestäms i sista hand av valresultatet"

Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho tillsammans med partisekreterare Riikka Slunga Poutsalo (till vänster) och riksdagsgruppens ordförande Leena Meri. Bild: SPT/Mikael Sjövall

En regerings­med­verk­an är ett viktigt mål för Sannfinländarna, säger partiordförande Jussi Halla-aho till Yle.

Att både Centerpartiet, Samlingspartiet och Socialdemokraterna betackat sig för att ingå i en regering med Sannfinländarna tror Jussi Halla-aho är ett spel för gallerierna.

– Jag skulle tro att det här pratet är riktat till de egna väljare som kan tänkas överväga att rösta på Sannfinländarna i stället, säger han i en intervju för Morgonettan på Yle på lördagen.

– Deras bud är: rösta inte på Sannfinländarna för med dem kan man ändå inte göra samarbete med i en regering.

Halla-aho säger att han inte ger mycket sådant prat.

– Regeringsdugligheten bestäms i sista hand av valresultatet och partiernas program.

Halla-aho säger att han tror på Sannfinländarna framgång i nästa val eftersom partiet nu står mer enat än innan splittringen sommaren 2017.

I Yles senaste väljarundersökning fick Sannfinländarna ett stöd på 12 procent. Det är knappt 4 procentenheter mer än i motsvarande undersökning i december då väljarstödet var 8,1 procent.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning