Sannfinländarna vill höja kraven för medborgarskap

Sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio anser att det är alltför lätt att få finskt medborgarskap. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Partiet anser att Finland alltför frikostigt beviljar medborgarskap, och vill därför att tiden man behöver bo i Finland för att bli medborgare ska förlängas.

Den sannfinländska riksdagsgruppen har lämnat in ett lagförslag som skulle öka boendetiden som behövs för att få finskt medborgarskap. För närvarande krävs fem års oavbrutet boende eller sju års boende med avbrott för medborgarskap, för personer som beviljats asyl räcker det med fyra år. Sannfinländarna vill höja kravet till tio år.

Enligt ett pressmeddelande är Sannfinländarna oroade över hur frikostigt Finland beviljat medborgarskap under de senaste åren. År 2017 beviljade Finland över 12 200 personer finskt medborgarskap.

Sannfinländarna anser att finskt medborgarskap endast ska beviljas personer som har visat att de är "redbara". Då räcker det inte med fyra eller fem års boende, enligt partiet.

– Snabbt medborgarskap och därtill hörande familjeåterföreningar lockar icke-arbetskraftsrelaterad invandring. Det är också omöjligt att utvisa brottslingar som fått medborgarskap, säger riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning