Sannfinländarna vill ha fler "Finlandsbebisar"

Lulu Ranne (Sannf) frågade hur man skulle få flera finlandsbebisar. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Familjeledighetsreformen fick det att hetta till mellan oppositionen och regeringspartierna. Höjningen av bensinpriser debatterades också hetsigt när riksdagen samlades till sitt andra plenum för veckan.

Under riksdagens plenum på onsdagen fortsatte partierna debattera regeringsprogrammet. Första delen av debatten skedde under tisdagen, då ledamöterna satt i tio timmar och uttryckte sina åsikter.

Den hetsigaste debatten fördes när riksdagsledamöterna debatterade familjeledighetsreformen. Sannfinländska ledamoten Lulu Ranne använde sitt anförande till att lyfta fram den sjunkande nativiteten.

– Om vi verkligen vill få flera finlandsbebisar måste vi se till att föra en vettig politik. Nu ser finanspolitiken väldigt orealistisk ut.

Svenska folkpartiets Anders Adlercreutz säger att en jämställd familjeledighetsreform är på gång.

– Det är bra både ur familjers och ur barns synvinkel. Och vad betyder "Finlandsbebis"? Jag hoppas verkligen inte att det gör skillnad på människor.

De grönas Iiris Suomela säger att klimatet är det som i första hand påverkar om personer i 25-årsåldern vågar skaffa barn.

– Klimatpolitiken är bästa sättet att se till att våra barn har en framtid.

Kristdemokraternas Päivi Räsänen säger däremot att hon inte förstår familjeledighetsreformen.

– Vad är det för valfrihet om staten säger vem och hur länge den ska vara ledig?

Räsänen syftar också på Väestöliittos rekommendation om att föräldraledigheten borde baseras på valfrihet.

Riksdagen diskuterar regeringsprogrammet under tisdagen och onsdagen.

På torsdagen röstar riksdagen om man kan godkänna regeringsprogrammet.

Regeringsprogrammet sammanställdes under en knappt fyra veckor lång period på Ständerhuset. Med under förhandlingarna var SDP, VF, SFP, C och De gröna.

Alla partier som var med under förhandlingarna valde att godkänna programmet och bilda regering tillsammans.

Enligt det nya regeringsprogrammet ska inga nedskärningar göras. Sysselsättningen ska höjas till 75 procent, det betyder 60 000 nya jobb.

Oppositionen har bland annat kritiserat den nya regeringens finanspolitik.

Jämställdhet viktigast i reformen

Statsminister Antti Rinne (SDP) säger att regeringen jobbar för att familjerna ska kunna ta ut en så jämställd föräldraledighet som möjligt.

– Det kommer ett EU-direktiv som ger mamman fem månader föräldraledigt och vi vill ge samma till pappan. Men vi väntar på en trepartsdiskussion innan vi går vidare.

Paavo Arhinmäki (VF) går hårt åt oppositionen och säger att man i den förra regeringen haft fyra år på sig att reformera familjeledigheterna men inget har gjorts. Under onsdagens plenum uttalar sig Arhinmäki kritiskt till många av oppositionens talturer, med varierande saklighetsgrad.

– Hoppas ni läser igenom regeringsprogrammet ordentligt innan ni uttalar er, kommenterade han bland annat.

Bensinpriserna oroar

Samlingspartiets Heikki Vestman oroar sig över att regeringsprogrammet slår fast en möjlighet till trängselavgifter i framtiden. Han menar att om det finns en möjlighet för en sådan lag kommer den att tas i bruk av städerna. Flera oppositionsledamöter lyfter också upp den höjda bensinavgiften.

Statsminister Rinne (SDP) konstaterar att det ännu inte finns något lagförslag om trängselavgifter. Dessutom är det upp till städerna att ta i bruk en eventuell trängselavgift. Därtill konstaterar Rinne att bensinpriserna endast kommer att indexhöjas.

Också utbildningen får sin beskärda del i den hetsiga debatten. Sannfinländarnas ledamot Jenna Simula säger att den subjektiva rätten till dagvård är ett otroligt slöseri med pengar.

– Varför ska ett barn ha rätt till dagvård om den ena föräldern är hemma? Det förbättrar inte småbarnspedagogikens kvalitet.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) säger att den nya regeringen gör stora satsningar på utbildningen, från småbarnspedagogiken upp till högskolorna. Hon säger att den subjektiva rätten till dagvård är otroligt viktig.

– Samtidigt som läroplikten förlängs, så förlängs också den avgiftsfria utbildningen.

Andersson säger att den förlänga läroplikten är viktig ur jämlikhetssynvinkel eftersom även läromaterialet blir avgiftsfritt. Hur det i praktiken ska lösas vet man ännu inte, men man kommer att ta hjälp av olika utbildningsorganisationer för att hitta ett sätt som passar skolornas vardag.

Kristdemokraternas Peter Östman undrar om regeringen har en egen sedelpress som kommer att finansiera hela regeringsprogrammet.

Socialdemokraternas Kim Berg lyfter upp frågan om skolsvenskan.

– Jag förstår inte hur det är så otroligt svårt för oss i Finland att lära oss två nationalspråk. I Schweiz lär man sig fyra nationalspråk.

Berg säger också att många vuxna ångrar att de inte lärt sig flera språk som yngre.

– Hur vi vuxna ställer oss till språkinlärning, det inverkar på hur våra barn ställer sig till det.

Riksdagen kommer att godkänna regeringsprogrammet på torsdagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning