Sannfinländarna: Vi behöver inte anstränga oss i oppositionen

De sannfinländska politikerna Ari Koponen, Jani Mäkelä, Riikka Purra och Jussi Halla-aho diskuterade politiska långkörare under Finlandsarenan. Bild: Catariina Salo/SPT

Yttrandefrihet, nationalistiska partier som flörtar med Ryssland, vem som får kallas finländare och livet i oppositionen. Det här var ämnen som diskuterades på Sannfinländarnas partidagsprogram på Finlandsarenan.

Trots stundvis hällregn lockade Sannfinländarnas partiprogram på Finlandsarenan i Björneborg gott om åhörare på tisdagen. Partiledaren Jussi Halla-aho och riksdagsledamöterna Jani Mäkelä, Riikka Purra och Ari Koponen, också känd som Brother Christmas, diskuterade gamla kära samtalsämnen under paneldiskussionen som leddes av den nyvalda partisekreteraren Simo Grönroos.

Diskussionen om de nationalistiska partiernas Rysslandsvänliga inställning irriterar helt tydligt de sannfinländska politikerna. De anser att partiet på den här punkten skiljer sig från flera av sina europeiska systerpartier inom den nya ID-gruppen i Europaparlamentet.

– I Finland är Sannfinländarna det enda partiet som systematiskt förhållit sig kritiskt till utvecklingen i Ryssland. Vi vill upprätthålla goda relationer åt alla håll, men samtidigt värna om den egna säkerheten och beakta utvecklingen hos vår östra granne, säger Halla-aho och fortsätter:

– Ryssland har hundraårig erfarenhet av att påverka utomlands. Om de vill påverka vänder de sig inte till oss eller italienska Lega utan till de traditionella partierna med inflytande.

Också invandringen och vem som har rätt att kallas finländare diskuterades. Riikka Purra ondgör sig över mediernas ovilja att diskutera befolkningsunderlaget som enligt henne håller på att förändras i rasande takt. Halla-aho säger att han inte har något uttömmande svar på vem som får kallas finländare eller hur man ska definiera etnicitet.

– Man måste avgöra det från fall till fall. För tillfället har vi rea på finskt medborgarskap, man borde omgående se över lagstiftningen. Jag tror att var och en har en intuitiv uppfattning om huruvida den som kommer emot på gatan kan kallas finländare eller inte. Finländare är de som medierna nu för tiden kallar ursprungsfinländare.

Purra anser att man borde prata mer om vad det kostar att ta emot invandrare.

– När Sannfinländarna blir statsministerparti om fyra år vill vi helt och hållet stoppa den skadliga invandringen. Vi motsätter oss en sådan invandring som på ett ekonomiskt, kulturellt och socialt sätt skadar vår trygghet.

Yttrandefrihet och begränsningen av den var en annan långkörare som kom upp.

– Vad är en rättstat om man vill lägga munkavle på folk, säger Jani Mäkelä.

Halla-aho säger att det är medierna som har makten att påverka folks beteende men att lagarna om yttrandefrihet numera riktar sig mot enskilda människor som inte har någon möjlighet att påverka.

De sannfinländska politikerna är nöjda med att sitta i oppositionen.

– Det är lätt för oss att sitta i opposition, vart man än vänder blicken finns det något att kritisera. Vi behöver inte anstränga oss och vi för en konsekvent politik, till skillnad från Samlingspartiet där den ena politikern talar om mer pengar för pensionärerna och den andra kritiserar invandringspolitiken. Vem tror på det, säger Purra.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning