Sannfinländarna stöder Salvini-parti i EU

Italiens inrikesminister Matteo Salvini. Bild: Miguel Medina

Italiens inrikesminister Matteo Salvini får inte med sig Sverigedemokraterna till sin nya populistgrupp i EU-parlamentet.Men Dansk folkeparti och Sannfinländarna följer gärna med.

I ett uttalande till partiorganet Dit Overblik meddelar Dansk Folkeparti att man tillsammans med tyska Alternativ för Tyskland, finländska Sannfinländarna och italienska Lega tänker bilda en ny partigrupp i EU-parlamentet.

Planerna ska presenteras på den konferens i Milano där Lega-ledaren Matteo Salvini – Italiens inrikesminister – i dag drar igång sin kampanj inför EU-valet i maj.

Under mottot "Folket samla er! För ett vettigt Europa." hoppas Salvini enligt nyhetsbyrån AFP skapa en partigrupp med minst 70 av de 705 ledamöter som ska väljas in i EU-parlamentet i slutet av maj.

För tillfället sitter Lega i den starkt EU- och invandringsfientliga partigruppen ENF, tillsammans med bland andra Marine Le Pens franska Nationell samling och Geert Wilders nederländska Frihetspartiet (PVV).

Dansk Folkeparti och Sannfinländarna sitter för sin del just nu i den mer lindrigt EU-skeptiska och konservativa partigruppen ECR, med bland andra svenska SD, polska Lag och rättvisa och brittiska Konservativa partiet.

SD har inga planer på att lämna den gruppen.

– Vi har haft som mål hela tiden att hamna i ECR-gruppen med andra konservativa partier. Vi känner att vi är i rätt grupp nu, sade partiets toppkandidat Peter Lundgren i förra veckan.

I EU-parlamentet finns för tillfället tre partigrupper med olika nyanser av EU- och invandringskritik:

ECR – Europeiska konservativa och reformister – har 75 ledamöter och domineras av brittiska Konservativa partiet (18) och polska Lag och rättvisa (14). Här ingår även bland andra SD, Sannfinländarna, Dansk Folkeparti och italienska Fratelli d'Italia.

EFDD – Frihet och direktdemokrati i Europa – har 41 ledamöter från främst italienska Femstjärnerörelsen (11) och ärkebrexitören Nigel Farages nya parti, Brexitpartiet (9).

ENF – Nationernas och friheternas Europa – har 37 ledamöter från framför allt franska Nationell samling (15), italienska Lega (6) och nederländska PVV (4).

Även bland de 21 grupplösa finns en rad partier på ytterhögerkanten, som ungerska Jobbik, grekiska Gyllene gryning och tyska NPD.

Fotnot: Flera av de EU- och invandringskritiska partierna har drabbats av splittringar och utbrytningar efter valet 2014. Exempelvis är de invalda för tyska AFD och brittiska Ukip nu spridda i en mängd olika partier, i fyra olika grupper.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning