Sannfinländarna slopar Yles tvåspråkiga debatt

Sannfinländarnas Jussi Halla-aho inför MTV3:s valdebatt förra veckan. Till Yle Fems måndag kväll lämnar han återbud, med motiveringen att han behöver vila upp sig på grund av förkylning. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sannfinländarna deltar inte Svenska Yles stora valdebatt. Ordförande Jussi Halla-aho är förkyld och vilar upp sig inför Alma Medias debatt senare på kvällen.

Som HBL har berättat tidigare deltar varken statsminister Juha Sipilä (Centern) eller finansminister Petteri Orpo (Samlingspartiet) i den stora tvåspråkiga valdebatten som sänds på Yle Fem måndag kväll.

Nu drabbas debatten av ytterligare ett bortfall då Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho uteblir, vilket Svenska Yle rapporterar om.

Söndag eftermiddag meddelade partikansliet till Yle Fem att Halla-aho inte kan delta i debatten, som spelades in måndag dag. Orsaken enligt Riikka Purra på kansliet är att han har blivit förkyld, och att ingen ersättare i partiledningen kunde hittas på så kort varsel.

– Jag deltar i fyra valdebatter den här veckan. Tyvärr måste jag prioritera och ville inte trötta ut mig med att sitta flera timmar i Yles studio, inför Alma Medias debatt på kvällen, säger Jussi Halla-aho själv till Yle.

Alma Medias debatt är direktsänd. Yle Fems bandas in för att översättas till finska och svenska. Den sänds måndag kväll klockan 20.00. En teckentolkad repris sänds på tisdag klockan 10.

Juha Sipilä och Petteri Orpo har hänvisat till brådska när de tackat nej till debatten.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54