Sannfinländarna slopar Yles tvåspråkiga debatt

Sannfinländarnas Jussi Halla-aho inför MTV3:s valdebatt förra veckan. Till Yle Fems måndag kväll lämnar han återbud, med motiveringen att han behöver vila upp sig på grund av förkylning. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sannfinländarna deltar inte Svenska Yles stora valdebatt. Ordförande Jussi Halla-aho är förkyld och vilar upp sig inför Alma Medias debatt senare på kvällen.

Som HBL har berättat tidigare deltar varken statsminister Juha Sipilä (Centern) eller finansminister Petteri Orpo (Samlingspartiet) i den stora tvåspråkiga valdebatten som sänds på Yle Fem måndag kväll.

Nu drabbas debatten av ytterligare ett bortfall då Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho uteblir, vilket Svenska Yle rapporterar om.

Söndag eftermiddag meddelade partikansliet till Yle Fem att Halla-aho inte kan delta i debatten, som spelades in måndag dag. Orsaken enligt Riikka Purra på kansliet är att han har blivit förkyld, och att ingen ersättare i partiledningen kunde hittas på så kort varsel.

– Jag deltar i fyra valdebatter den här veckan. Tyvärr måste jag prioritera och ville inte trötta ut mig med att sitta flera timmar i Yles studio, inför Alma Medias debatt på kvällen, säger Jussi Halla-aho själv till Yle.

Alma Medias debatt är direktsänd. Yle Fems bandas in för att översättas till finska och svenska. Den sänds måndag kväll klockan 20.00. En teckentolkad repris sänds på tisdag klockan 10.

Juha Sipilä och Petteri Orpo har hänvisat till brådska när de tackat nej till debatten.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning