Sannfinländarna rusar uppåt i Yles partimätning – regeringens stöd minskar

Regeringens sammanlagda stöd ligger enligt Taloustutkimus färska mätning på 37,4 procent. Bilden är från riksdagens frågestund den 28. juni. Bild: Mikko Stig

Enligt Yles senaste partimätning har Sannfinländarna för tillfället ett väljarstöd på 10,3 procent. Således är partiet femte störst i Finland.

Sannfinländarna spräcker tioprocentsgränsen i Yles senaste mätning över partiernas väljarstöd. Sannfinländarna har ett väljarstöd på 10,3 procent, vilket är två procentenheter mer än för en månad sedan. Partiet går således om Vänsterförbundet (8,6 procent) och är för tillfället Finlands femte populäraste parti.

I toppen av Yles partimätning ser läget oförändrat ut. SDP är landets populäraste parti med ett väljarstöd på 20,3 procent medan Samlingspartiet är på andra plats med 19,7 procent.

Statsministerpartiet Centern backar med en procentenhet jämfört med den förra partimätningen och landar på 16,6 procent. Regeringen med statsminister Juha Sipilä (C) i spetsen meddelade förra veckan att dess vård- och landskapsreform skjuts fram till år 2021.

Svenska folkpartiets väljarstöd har legat under fem procent hela året, och i Yles nyaste mätning har partiet 3,3 procent av väljarna bakom sig. Det är ändå betydligt mer än regeringspartiet Blå framtid, vars stöd sjunkit till 1,1 procent.

I och med Blå framtids låga väljarstöd har regeringstrion Centern, Samlingspartiet och Blå framtid ett sammanlagt stöd på 37,4 procent.

Partimätningen gjordes av Taloustutkimus på uppdrag av Yle. 2 440 finländare deltog i mätningen.

Texten har korrigerats kl. 11.42. Det förekom procent på två ställen där det egentligen handlade om procentenheter.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03