Sannfinländarna med i ny ytterhögergrupp i EU

Europaparlamentet i Bryssel. Bild:

Gruppen Identitet och demokrati (ID) blir den femte största gruppen i EU-parlamentet.

Den nya partigruppen sjösattes på torsdagen med italienska regeringspartiet Lega, franska Nationell samling och tyska AfD som tyngsta bas och med italienske Marco Zanni som gruppledare.

– Vi tar oss an det här mandatet med entusiasm och stora förhoppningar för folken. Historiens vindar bär oss fram, skriver Nationell samlings partiledare Marine Le Pen om gruppbildandet i Bryssel.

Totalt får ID 73 ledamöter från nio olika länder. Bland medlemspartierna finns Dansk Folkeparti, Sannfinländarna och det estniska Ekre men däremot inte det spanska Vox eller det brittiska Brexit-partiet.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger till Helsingin Sanomat att han hoppas att fler partier hittar den nya gruppen.

– Det finns partier i EU-parlamentet som borde vara här men som har bestämt sig för något annat. Jag vill inte kritisera dessa partier men påminner om att våra dörrar är öppna.

Enligt Yle går åsikterna inom gruppen isär om hur man ska förhålla sig till EU:s sanktioner mot Ryssland. Vid gruppens möte i Bryssel på torsdagen säger Jörg Meuthen för AfD att den nya gruppen inte stöder sanktionerna.

Jussi Halla-aho säger däremot till Yle att Meuthen talar om sitt eget partis åsikt.

– Vår grupp är konstruerad kring ett antal grundläggande principer och målsättningar. Till dem hör inte rysslandspolitiken.

Halla-aho säger att sanktionerna inte kan slopas förrän Ryssland drar sig tillbaka från Krim.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning