Sannfinländarna kräver fler experiment med valfri svenska

Kimmo Kivelä (Sannf) säger att det inte lönar sig att hänvisa till grundlagen då det handlar om den obligatoriska skolsvenskan. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Sannfinländska riksdagsgruppen opponerar sig mot utbildnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonens uttalande om att det planerade experimentet med valfri skolsvenska endast kommer att gälla några kommuner.

Grahn-Laasonen uttalade sig i en intervju i Helsingin Sanomat i lördags.

– Sannfinländarna kommer inte att godkänna ett så här oansenligt experiment. Det är inte petitesser som skrivs in i regeringsprogrammet, utan betydande överenskommelser. Är det så att minister Grahn-Laasonen föraktar regeringsprogrammet vi tillsammans enats om?

Det frågar Kimmo Kivelä (Sannf), medlem i grundlags- och kulturutskotten, i ett pressmeddelande på måndagen.

Kivelä säger att det inte lönar sig att hänvisa till grundlagen då det handlar om den obligatoriska skolsvenskan.

Sannfinländarna kommer enligt honom att se till att experimentet med valfri svenska inleds i ett område som är tillräckligt stort för att man ska kunna bedöma hur språkexperimentet påverkar utbudet inom språkundervisningen och elevernas motivation att lära sig nya språk.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning