Sannfinländarna kräver fler experiment med valfri svenska

Kimmo Kivelä (Sannf) säger att det inte lönar sig att hänvisa till grundlagen då det handlar om den obligatoriska skolsvenskan. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Sannfinländska riksdagsgruppen opponerar sig mot utbildnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonens uttalande om att det planerade experimentet med valfri skolsvenska endast kommer att gälla några kommuner.

Grahn-Laasonen uttalade sig i en intervju i Helsingin Sanomat i lördags.

– Sannfinländarna kommer inte att godkänna ett så här oansenligt experiment. Det är inte petitesser som skrivs in i regeringsprogrammet, utan betydande överenskommelser. Är det så att minister Grahn-Laasonen föraktar regeringsprogrammet vi tillsammans enats om?

Det frågar Kimmo Kivelä (Sannf), medlem i grundlags- och kulturutskotten, i ett pressmeddelande på måndagen.

Kivelä säger att det inte lönar sig att hänvisa till grundlagen då det handlar om den obligatoriska skolsvenskan.

Sannfinländarna kommer enligt honom att se till att experimentet med valfri svenska inleds i ett område som är tillräckligt stort för att man ska kunna bedöma hur språkexperimentet påverkar utbudet inom språkundervisningen och elevernas motivation att lära sig nya språk.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning