Sannfinländarna firar Sverigedemokraternas valseger i förskott

Sannfinländarnas toppgarde ska åka till Stockholm den 9 september för att fira Sverigedemokraternas valseger. I det spirande verbala samarbetet talas även svenska.

– Vi fick en personlig inbjudan av Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof i samband med Finlandsarenan i Björneborg i somras, säger den politiska planeraren Riikka Purra på Sannfinländarnas kontor i Helsingfors.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof har finländska rötter. Hans far invandrade till Sverige på 1960-talet och Jomshof hette tidigare Lohikoski i efternamn.

Enligt Purra har Sannfinländarna och Sverigedemokraterna inget officiellt samarbete utan samröret bygger på personliga relationer och partiordförande Jussi Halla-ahos kontakter. Utöver Purra och Halla-aho kommer även sannfinländarnas vice ordförande, riksdagsledamot Laura Huhtasaari att delta i SD:s valvaka i Stockholm på söndag nästa vecka.

– Vi vill med vår närvaro i Stockholm ge SD vårt stöd och visa finländarna att den invandringskritiska rörelsen inte består av extremister. Enligt de senaste opinionsmätningarna ser SD ut att bli det största eller näst största partiet i Sverige, säger Purra.

Nyttosvenska i Stockholm

Utöver den svensk-finska förbrödringen och försystringen vill Sannfinländarna också främja en nordisk, invandringskritisk allians i Europaparlamentet tillsammans med SD och Dansk folkeparti.

En del av SD:s kandidater har prickats för samröre med nationalsocialistiska organisationer. Varför vill ni samarbeta med ett sådant parti?

– Det där stämmer inte. Partiledaren Jimmie Åkesson har tagit avstånd från allt samröre med nynazistiska rörelser och slängt ut de partimedlemmar som har sådana böjelser.

Sverigedemokraterna har enligt Helsingin Sanomats rapportering signalerat att partiet vill förbjuda dubbelt medborgarskap. Efter insikten att det också skulle drabba en stor mängd sverigefinländare valde SD att backa i frågan och göra ett undantag för sverigefinländarna.

Hur ser du på SD:s hantering av dubbelt medborgarskap?

– SD har aldrig velat förbjuda sverigefinländarnas dubbla medborgarskap. Det är ett missförstånd. SD vill i likhet med Sannfinländarna förbjuda dubbelt medborgarskap i sådana fall då det utgör ett hinder för en lyckad integration.

Vilka är de fallen?

– Det kan jag inte svara på. Det får du fråga partiets ledning.

På vilket språk kommunicerar ni med era SD-kamrater i Stockholm?

– Vi alternerar mellan svenska och engelska. Jomshofs skånska är rätt svår att förstå så med honom blir det mest engelska. Vi ger också alla intervjuer på engelska för att undvika missförstånd.

Är det tvångssvenska eller nyttosvenska som gäller i Stockholm nästa vecka?

– Jag fick laudatur i svenska i studentexamen och bor i en tvåspråkig kommun så jag tänker tala svenska i Stockholm. Vi sannfinländare motsätter ju oss inte det svenska språket i sig utan endast den obligatoriska undervisningen i svenska i de finskspråkiga skolorna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03