Sannfinländare: Nordiska språken en rikedom

Juho Eerola tror att finskan blir jämlikt språk i Nordiska rådet. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Finskan och isländskan ska äntligen bli jämlika som arbetsspråk vid Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet.

– Man brukar i Finland tala om att landets tvåspråkighet är en rikedom. På samma sätt kan man säga att alla de nordiska språken är en rikedom i det nordiska samarbetet, säger riksdagsledamot Juho Eerola (Sannf) till SPT på torsdagen.

Eerola är ordförande för Finlands delegation vid Nordiska rådet, som samlas till session i Oslo nästa vecka.

Rådet väntas fatta beslut om att finskan och isländskan ska bli likvärdiga danskan, svenskan och norskan som arbetsspråk.

– Jag förstår mycket väl orsakerna till att finskan och isländskan inte varit officiella arbetsspråk hittills. Finland var ju inte ens med i det officiella samarbetet då det startade, utan kom med senare, säger Eerola.

Han säger att han inte träffat någon som skulle motsätta sig en revidering av reglerna om organisationens arbetsspråk, och tror därför att förslaget godkänns.

Det var inför Nordiska rådets session 2016 som den finländska och isländska delegationen föreslog att finskan och isländskan ska bli jämlika som arbetsspråk inom det officiella nordiska samarbetet.

Beslutet om saken skulle fattas redan vid sessionen för ett år sedan, men ärendet sköts fram med ytterligare ett år efter en omröstning i Nordiska rådets presidium i oktober 2017.

– Jag tycker att ett positivt beslut skulle vara ett steg framåt i utvecklingen av det nordiska samarbetet, säger Eerola.

Han säger att han inte upplevt att finskan eller isländskan skulle ha varit styvmoderligt behandlade, och hoppas att fler finskspråkiga i framtiden ska hitta sin väg till ett jobb vid Nordiska ministerrådet i Köpenhamn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning