Sannfinländare klagar till justitiekanslern – vill att FN:s migrationsavtal behandlas i riksdagen

Ville Tavio Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ville Tavio (Sannf) vill att FN:s avtal om migration behandlas i riksdagen och inte bara av regeringen.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Ville Tavio anser att regeringens beslut att inte låta riksdagen behandla FN:s migrationsavtal strider mot grundlagen. Därför har Tavio klagat till justitiekanslern, skriver Sannfinländarna i ett pressmeddelande.

Enligt Tavio är avtalet så viktigt att det kräver riksdagens godkännande. Han anser att avtalet är politiskt bindande, trots uppgifter om att avtalet inte förpliktar Finland att göra någonting.

– Så vitt jag förstår är experterna eniga om att avtalet är politiskt bindande. Det är underligt att påstå att avtalet är politiskt bindande men att det inte påverkar lagberedningen, säger Tavio i pressmeddelandet.

FN:s avtal om hanteringen av migranter har stött på motgångar i flera europeiska länder, bland annat Österrike, Ungern och Tjeckien. Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajcák avgick efter att landets parlament röstade mot avtalet. Lajcák var ordförande för FN:s generalförsamling då avtalet behandlades i juli. USA backade ur redan förra året.

Migrationsavtalet ledde också till en regeringskris i Estland i november, men landet godkände det ändå till slut, bland annat eftersom det inte är bindande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning