Sanna Nygård lägger av på toppen: ”Känner mest lättnad”

Sanna Nygård hoppade nytt personbästa i juli. Nu lägger hon av. Foto: Sebastian Backman/SPT Bild:

Trestegshopparen Sanna Nygård har ”med ganska stor säkerhet” gjort sitt inom elitidrotten. Hon slutade fyra i den sista landslagsinsatsen. – De senaste månaderna har varit jobbiga, säger Nygård.

Bredden inom tresteg i Finland blir smalare nästa år. Vasa IS-hopparen Sanna Nygård har bestämt sig för att lägga hoppskorna på hyllan. Karriärens sista insats i landslagströjan blev ingen fullträff. Nygård – som hoppat nytt personbästa 13,81 i år – var statistiktvåa i tävlingen, men slutade bara fyra på 12,99.

Efter ett ärevarv kom hon till intervjuzonen och fick snabbt börja torka tårar från kinderna.

– Jag hade inte hunnit tänka på karriärens slut så mycket på förhand och nu kommer alla känslor, säger hon.

Säsongen blev tudelad för Nygård. Å ena sidan putsade hon på sitt personbästa så sent som i juli. Å andra sidan blev hon nio centimeter från EM-gränsen och brottades med problem med hälen.

Flytten till Sverige 2016 skickade Nygård till nya höjder och gav motivation och självförtroende. Men den senaste tiden har inte motivationen funnits där. 30-åringen hade hela tiden tänkt att det är bäst att sluta på toppen.

– Eftersom jag känt att den senaste tiden varit jobbig har jag bara väntat på att säsongen ska ta slut. Jag känner mig mest lättad just nu, säger Nygård, vars största merit är 14:e platsen i hall-VM 2016.

Det kan fortfarande hända att Nygård tävlar i år. SFI-seriefinalen på Åland står på schemat om två veckor, men Nygård tvekar om deltagande.

Mäkelä: Lagandan är bättre

Kristiina Mäkelä är ohotad etta – både i Finland och i Sverige. Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Finlands damer vann trestegstävlingen med poängen 15–7. Kristina Mäkelä stod för ett mediokert resultat – men det gjorde ingenting. 13,81 räckte till en solklar seger före Kira Kytölä, som hoppade 13,06.

– Jag var ganska trög i dag. Löpningen var dålig och jag fick inte till det. Men jag klarade minimikravet: att vinna över alla svenskar.

Mäkelä har riktat frän kritik mot friidrottsförbudet i år. I ett omtalat blogginlägg i våras skrev hon att förbundet inte har kapacitet att producera medaljvinnande toppidrottare.

Finland tog mycket riktigt noll medaljer i EM i Berlin. Efter mästerskapet ifrågasatte Mäkelä lagledningen i en intervju med Yle. Mäkelä menade att vissa landslagskollegor var osäkra och missnöjda.

– Lagandan saknades totalt. Vi gjorde ingenting tillsammans under EM.

Nu säger Mäkelä, som är en av Finlands kaptener i Sverigekampen, att situationen är bättre.

– Vi har suttit ner och talat och diskussionerna har varit mycket konstruktiva, säger Mäkelä.

Hon är övertygad om att atmosfären i landslaget i framtiden blir ännu bättre.

– Alla vill att situationen ska bli bättre och friidrottare är utmärkta problemlösare, det hör ju till vårt jobb.

Ålder: 30

Längd: 176 centimeter

Gren: Tresteg

Förening: Vasa IS

Bor i Stockholm

Personbästa: 13,81 i Torremolinos i juli i år

Slutade på 14:e plats i inomhus-VM 2016. Har tre FM-silver och fyra FM-brons

Vann FM-guld i längd 2015

Ålder: 25

Längd: 185 centimeter

Gren: Tresteg

Förening: Orimattilan Jymy

Personbästa: 14,31 från FM i Jyväskylä i juli.

Slutade på nionde plats i EM i Berlin. I VM i fjol blev Mäkelä 16:e i kvalet och i OS i Rio 2016 slutade Mäkelä på 12:e plats

Har sex FM-guld och tre FM-silver på meritlistan.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning