Sanna Marin dammsuger helst flera gånger om dagen

Sanna Marin medverkar i Yökylässä Maria Veitola i MTV3. Arkivbild. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

En person som ogärna fokuserar på sig själv och sina känslor, och som gör allt som hon åtar sig mer än ordentligt. Det är bilden Sanna Marin ger av sig själv i tv-programmet med Maria Veitola, där syftet är att hon ska vara Sanna – inte statsministern.

Visste du att Sanna Marin (SDP) är besatt av att städa? Det är hon så till den grad att hennes man ibland tvingas hindra henne från att sätta i gång dammsugaren mitt i natten, av hänsyn till grannarna.

Det här kommer fram i tv-programmet Yökylässä Maria Veitola på MTV3. Programkonceptet går ut på att journalisten Maria Veitola övernattar hos kändisar och politiker för att ge en mer privat bild av personen.

Här kan det vara på plats för en så kallad spoiler alert, för den som vill se programmet själv.

Marin tar emot i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo i ett somrigt Helsingfors, medan mannen Markus Räikkönen och dottern Emma kommer undan kamerorna i det egentliga hemmet i Tammerfors.

Plocka undan leksaker, borsta undan smulor, fylla diskmaskinen och tvätta kläder – och dammsuga flera gånger per dag. Så ser rutinen ut när hon kommer hem, och det går liksom av sig självt.

Städningen får i programmet kanske symbolisera något av Marins personlighet. Det hon gör, det gör hon ordentligt, säger hon själv.

Hon har en tendens att gå "all in" eller till och med till överdrift, i ungdomen tränade hon exempelvis så hårt och mycket att hon praktiskt taget kollapsade.

Maria Veitola och Sanna Marin sminkar sig tillsammans. Marin, 35 år, berättar lite skämtsamt att hon gör det för att se äldre ut. Vilka låtar som finns på hennes spellista när hon gör sig redo, avslöjas i tv-programmet. Bild: Miikkael Pakarinen/MTV3

Kvinnohatet

I fjol våras gav Sanna Marin en uppmärksammad längre intervju för modemagasinet Vogue. På bilderna är hon iklädd plagg från finska klädmärken – som hon själv också profilerar på sina sociala medier.

I programmet berättar hon att hon fortfarande kan kritiseras för de bilderna, av folk som hävdar att hon inte skulle ha annat att göra. De kommentarerna ser hon som ett exempel på det kvinnohat som fortfarande finns.

Kvällsmaten intas på Villa Bjälbo efter bastubad, rätten har Sanna Marin tillrett själv. I vardagen gör statsministerskapet att det är hennes man som har helhetsansvaret över familjen. Tidigare väckte statsministerns måltidsförmån diskussion. Bild: Miikkael Pakarinen/MTV3

Sparring av tidigare statsministrar

Efter en paus på femton år joggar Sanna Marin igen, och när hon och Veitola tar en tur förbi Talludden, presidentens tjänstebostad, blir hon tillfrågad om sin relation till Sauli Niinistö (Saml).

– Den är mycket fungerande och saklig, som den ska vara mellan institutionerna, svarar hon.

Det här även om statsministern inte exempelvis tog till sig Niinistös förslag om att tillsätta en kärntrupp för coronahanteringen, eller att tågordningen mellan dem inte alltid har varit helt klar.

Om att ha makt säger Sanna Marin till Maria Veitola:

– Det är det politiker strävar efter. Vi vill ha makt och vi vill påverka. Vi vill förändra världen. Man använder makt och man tar den.

När Veitola vill veta hur det känns är svaret att det inte är relevant, utan att det är vad som händer i samhället som är det intressanta.

Om Marin inte är så intresserad av att analysera eller diskutera sina känslor, berättar hon också att en av hennes svaga sidor är att läsa av andras. Det är något som hon har behövt lära sig i politiken.

Yökylässä Maria Veitola sänds på MTV3 på torsdagar klockan 21. Avsnittet med Sanna Marin visas 14 oktober. Det kan redan nu ses på MTV:s tjänst Katsomo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning