Sanna Marin: Alla åtgärder för fler jobb blir inte klara i den här budgetförhandlingen

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger meningsskiljaktigheterna inte är stora, även om flera frågor fortfarande ligger på förhandlingsbordet. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin (SDP) tror på att ett budgetförslag blir klart på onsdagen, men ännu är klimatlösningarna under arbete då det gäller trafik, uppvärmningsbränslen och jordbruket.

Det är mindre dramatik både utanför och innanför Ständerhuset nu än i våras, konstaterar statsminister Sanna Marin (SDP) med hänvisning till budgetramförhandlingen som drog ut på tiden då Centern satte hårt mot hårt.

Nu tror Marin på att budgetförhandlingen kan slutföras på onsdag enligt plan.

Men svåra bitar, som gäller klimatåtgärder och sysselsättning, är ännu under förhandling.

– I praktiken handlar det om ansvarsfördelningssektorn, alltså trafiken, jordbruket, uppvärmningen, räknar Marin upp.

Ansvarsfördelningssektorn innebär de utsläppsområden som inte omfattas av utsläppshandeln. Vad gäller uppvärmningen rör det sig om tvistefrågor som skatt på uppvärmningsbränsle.

– Skillnaderna är inte stora, nycklarna till lösningen finns på bordet. Men ännu finns det saker att förhandla om, kommenterar Marin.

Även inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) sade tidigare på dagen att det gått framåt. Ohisalo påminde om att regeringen ska minska Finlands klimatutsläpp med 11 miljoner ton för att nå klimatmålet, koldioxidneutralitet år 2035.

– Vi är på god väg. Vi har utfört hälften av de åtgärder som behövs för att nå klimatmålet. Nu behövs resten av åtgärderna, sade hon.

Läs mer: Budgetens klimatfrågor är krutdurken

Hela jobbpaketet blir inte klart

Under tisdagskvällen fanns en beredskap att fortsätta förhandla så länge det behövs, och på bordet finns också sysselsättningsfrågor. Det som nu behandlas gäller särskilt invandring av utbildad arbetskraft, åtgärder för att råda bot på matchningsproblemen på arbetsmarknaden med utbildning, och utbudet på arbetskraft.

I den sistnämnda kategorin finns frågor som är politiskt lättare och svårare. Ett förslag som vädrats före förhandlingarna var att höja inkomstgränsen för studerande, det vill säga att låta dem arbeta mer utan att de förlorar studiestöd. Det råder bland annat stor brist på arbetskraft i servicesektorn.

Finansminister Annika Saarikko (C) har tidigare sagt att hon vill påskynda åtgärder som kan ge snabba resultat, och det är just arbetskraftsinvandring samt jobbmöjligheterna för studerande och pensionärer.

Men Sanna Marin medger att hela jobbpaketet inte kommer i den här budgetförhandlingen. Regeringens mål har varit att fatta sysselsättningsbeslut som stärker de offentliga finanserna med 110 miljoner euro – en summa som redan hunnit få kritik för att den är liten.

– Nu ska vi minnas att regeringen redan vidtagit många sysselsättningsåtgärder. Och vi är i ett läge med bättre tillväxt och sysselsättning än vi trodde vi skulle ha för ett år sedan, säger Marin.

– Avsikten är att på tisdagskvällen kunna fatta beslut om sysselsättningsåtgärder, men vad gäller de 110 miljonerna så är avsikten att det gäller hela regeringsperioden. Man kan inte vänta sig hela paketet i den här budgetförhandlingen.

Finansministeriet budgetförslag, som presenterades i augusti, innehåller utgifter på 63,2 miljarder euro nästa år. Underskottet är 6,7 miljarder euro.

Det är möjligt att underskottet är större efter regeringens armbrytning. Det har funnits press på bland annat forskningsanslagen och på polisens resurser.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning