Sanna Mander är säsongens första gäst hos Estrid

Milo Laurent träffar Ted Forsström, som är den ena halvan av radarparet Ted & Kaj, under den tredje säsongen av Estrids bokklubb. Bild: Timo Kari

På gästlistan finns kända finlandssvenska barnboksförfattare som Karin Erlandsson och Maria Turtschaninoff när Estrid och Milos bokklubb igen träffas. På måndag startar den tredje säsongen av den uppskattade videoserien Estrids Boklubb.

Allt är redo för en ny säsong av den populära bokklubben som riktar sig till barn. Estrid Airas, Milo Laurent och de tolv bokpratarbarnen har läst en massa nya och lite äldre barnböcker och laddat upp med intressanta frågor till författare och illustratörer.

Programledarna har i åt delat upp gästerna så att Milo intervjuar författare och Estrid illustratörer. Det föll sig naturligast så, eftersom Estrid alltid har sysslat med konst och är väldigt intresserad av bilder, medan Milo är en riktig bokslukare.

– Säsong tre fortsätter med samma koncept som vi haft under de två tidigare säsongerna, först diskuterar bokpratarbarnen böcker skrivna eller illustrerade av dagens gäst och sedan får Milo eller Estrid intervjua denne, berättar Sanna Sofia Vuori, som är regissören och manusförfattaren bakom programmet.

Estrids bokklubb riktar sig i huvudsak till barn i lågstadieåldern samt deras lärare och föräldrar. Men i takt med att programledarna har vuxit har också urvalet av böcker mognat. Milo kommer att intervjua sin favoritförfattare Maria Turtschaninoff och prata om Maresi. Senare i höst får tittarna träffa deckardrottningen Eva Frantz, som skriver om mystiska mord.

– Här gäller det för föräldrar och lärare att kontrollera vilka böcker barnen väljer att läsa. Vi rekommenderar inte att sexåringar läser Frantzs spökhistoria Hallonbacken som kommer ut i höst. Den passar bättre för elever i lite högre klasser, säger Vuori.

Sanna Mander är höstens första gäst. Bild: Timo Kari

Men visst presenteras det också böcker som lämpar sig för förskolebarn, som Sanna Manders bilderbok Nyckelknipan, som hon har både skrivit och illustrerat.

Mander är faktiskt videoseriens första gäst i höst och Estrid kommer att prata med henne om olika slags illustrationer, inte bara om hur det är att rita bilder till böcker utan också om reklambilder.

Under vårterminen kommer bokklubben att pröva på ett nytt koncept, då publiceras regelbundet en minut korta videoinslag som belyser den finlandssvenska barnbokens historia ungefär 150 år tillbaka i tiden.

Det första avsnittet av Estrids bokklubb säsong 3 publiceras måndagen den 3 september på bokklubbsbloggen och på HBL.fi. Därefter utkommer ett nytt avsnitt varannan måndag, vid en slumpvist vald tidpunkt under dagen. Redan nu finns det uppgifter och lärarmaterial till det första avsnittet tillgängligt på webbsidan.

Under säsong 3 får Estrid och Milo besök av följande författare och illustratörer:

Eva Frantz, Karin Erlandsson, Maria Turtschaninoff, Nadja Andersson, Sanna Mander, Sanna Sofia Vuori och Ted Forsström & Kaj Korkea-aho.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning