Sanktionerna mot Ryssland har drabbat Finland mindre hårt än andra

Forskaren Birgitta Berg-Andersson har undersökt hur EU:s sanktioner har påverkat exporten till Ryssland. Bild: Etla

Näringslivets forskningsinstitut har undersökt hur EU:s sanktioner har påverkat exporten till Ryssland. Kina har förmodligen tjänat på dem.

En undersökning av Näringslivets forskningsinstitut Etla visar att Finland inte har drabbats lika hårt av sanktionerna mot Ryssland som andra länder. EU införde sanktioner mot Ryssland efter att Ryssland ockuperade delar av östra Ukraina och Krim i juli 2014.

Enligt undersökningen har sanktionerna haft en begränsad effekt på Finlands export till Ryssland eftersom Finland inte exporterat sanktionerade varor i större mängder.

Åren 2001–2017 uppgick Finlands export till Ryssland till 50 miljarder euro, vilket motsvarar 2 procent av hela världens export till Ryssland. De sanktionerade varorna har stått för 4 miljoner till 200 miljoner euro per år.

Under åren före sanktionerna stod de sanktionerade varorna för 0,24–0,52 procent av exporten, vilket är avsevärt lägre än för resten av världen i genomsnitt. Sedan sanktionerna infördes har andelen sjunkit till 0,19 procent.

Sanktionerna har drabbat bland annat USA:s, Frankrikes, Australiens och Lettlands export hårdare. Finland var bara det nionde viktigaste exportlandet av sanktionerade produkter åren 2001–2017.

Kina har hållit sig utanför sanktionerna och förmodligen tjänat på dem, enligt undersökningen. Även Sydkorea har hållit sig utanför.

– Det är väldigt svårt att få en heltäckande bild av sanktionernas effekter, eftersom exportavtal som ingåtts innan sanktionerna trädde i kraft fortfarande är i kraft, säger forskaren Birgitta Berg-Andersson som genomfört undersökningen i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning