Sänkta publikgränser drabbar Köpenhamnsderby

FC Köpenhamn mötte Stabæk i Champions League-kval på Parken i somras med åskådare på plats. Bild: Navntoft, Keld/AP

Planen var att söndagens fotbollsderby mellan FC Köpenhamn och Brøndby skulle spelas inför över 11 000 åskådare, men nu får matchen spelas inför blott 500 personer på Parken.Detta efter att den danska regeringen har infört nya strikta restriktioner i huvudstadsområdet.

På grund av ökad smittspridning av coronaviruset i Köpenhamnsområdet har den danska regeringen beslutat om att införa strikta restriktioner i två veckor framöver.

Det innebär att superligamatcherna i fotboll som spelas i Köpenhamn och i kranskommunerna bara får ta in 500 åskådare på matcherna från och med den 17 september.

"Inte symbolpolitik"

– Jag hoppas att det beror på att myndigheterna anser att det är nödvändigt och att det inte handlar om symbolpolitik, säger Claus Thomsen, direktör på Divisionsforeningen (Danmarks motsvarighet till Svensk elitfotboll).

En stormatch som direkt drabbas av de nya restriktionerna är söndagens derby mellan FC Köpenhamn och Brøndby på Parken. FCK har tidigare skrivit på sin hemsida att klubben räknat med en kapacitet på minst 11 200 åskådare, men nu får det heta derbyt alltså spelas inför blott 500 personer.

Sedan i juli har dansk fotboll kunnat ta in 500 personer per avdelad sektion med en avståndsbegränsning på 1 meter mellan varje åskådare.

– Det är inte något som tyder på att det har varit en smittorisk när man tidigare har spelat superligamatcher. Ingen (match) har konstaterats vara en källa till smittspridning, säger Claus Thomsen.

Gäller till 1 oktober

Regeringen har även beslutat om att införa munskyddstvång för gäster som inte sitter ner på exempelvis barer och restauranger samt att de ska stänga redan klockan 22. De nya restriktionerna gäller till och med 1 oktober.

Det senaste dygnet har 334 personer testats positiva för coronaviruset i Danmark. Antalet inlagda på danska sjukhus med covid-19 har stigit till 55.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning