Sankta Lucia klingade för tomma läktare – Ingrid Enckell: "Visste inte att man kan känna sig så här glad inombords"

Ingrid Enckell skred ned för Domkyrkans trappor under en speciell luciadag. Bild: Karl Vilhjálmsson

Mitt i pågående pandemi har lucia ett stort uppdrag. Hon ska fylla tystnaden med sin sång och att besegra mörkret med sitt ljus. Så sade pastorn Johan Westerlund till Finlands lucia Ingrid Enckell – i den annars tomma Domkyrkan.

Det var en ovanlig syn då Finlands lucia Ingrid Enckell helt ensam skred fram längs mittgången i den festligt upplysta men så gott som tomma Domkyrkan på sen söndag eftermiddag. Hon hade inga tärnor som backade upp henne och ingen närvarande luciakör som stämde in i sången. Men det blev en mycket stämningsfull och vacker kröning, där Enckells solosång klingade, inte bara i Domkyrkan utan också i tusentals hem, då folket kunde följda den direktsända kröningen från Senatstorget i tv.

Bild: Karl Vilhjálmsson

Det var undervisningsminister Li Andersson (VF) som krönte årets lucia Ingrid Enckell. I sitt tal till lucia riktade hon uppmärksamheten främst mot två saker:

– Ingrid, du har ett viktigt och angeläget uppdrag, då du låter oss stanna upp och samlas kring det ljus och den värme som du sprider, för att uppmärksamma vikten och värdet av gemenskap.

Den andra saken som Andersson nämnde var de barnfamiljer som har det svårt i vårt samhälle. Det är till förmån för dem som årets luciainsamling görs.

– Pandemin har inte behandlat oss jämlikt. Hårdast har de familjer drabbats som hade det var svårt redan förut, hårdast har de hem drabbats där oron och osäkerheten bodde redan tidigare. De utredningar som har gjorts pekar på att klyftorna mellan barn och unga har ökat och att allt fler mår sämre, sade Li Andersson.

Inne i Domkyrkan uppträdde Ingrid Enckell ensam, en uppgift som hon klarade med bravur. Bild: Karl Vilhjálmsson

Nästa år, när pandemin förhoppningsvis är ett minne blott, hoppas Li Andersson att vi ska komma ihåg vad vi lärde oss och på vilka erfarenheter vi vill bära med oss.

– Jag vill bära med mig insikten om att det allra viktigaste behovet vi har inte handlar om att hela tiden uppleva eller konsumera mera, utan just om behovet av närhet och gemenskap. Om hur vi uppfann nya sätt att vara tillsammans, kommunicera och stöda varandra, när det inte gick att ses fysiskt.

Undervisningsminister Li Andersson krönte Finlands lucia 2020 Ingrid Enckell. Hon fick lite hjälp med luciasmycket av körledaren Jannike Sandström. Bild: Karl Vilhjálmsson

Efter kröningen gick lucia Ingrid Enckell ut ur kyrkan, där sex tärnor väntade på henne, för att vinka till den lilla skara människor som hade samlats på trapporna. Där stod kanske ett hundratal människor, en bråkdel av den människomassa son brukar samlas på Senatstorget under vanliga luciadagar, då inga restriktioner råder.

Jag var mer nervös än jag i förväg trodde att jag skulle vara.

Många av dem som kommit för att få se en glimt av Finlands lucia var barnfamiljer och de flesta vuxna var klädda i munskydd. Många fotograferade luciaföljet, som i vanliga fall åker i kortege genom Helsingfors centrum.

I närheten av kyrkdörren stod också lucias mamma, Maria Björnberg. Hon var en av de få som fick vara inne i den annars stänga kyrkan under kröningen.

– Jag var där som stöd för Ingrid, så att hon inte skulle känna sig helt ensam i den stora kyrkan. Hennes två systrar var också med, men de fick sitta i kryptan och följa sändningen där, berättade Maria Björnberg.

På grund av coronaviruset gapade bänkarna i Domkyrkan tomma den här luciadagen. Ingrid Enckells mamma Maria Björnberg och undervisningsminister Li Andersson (båda till höger) var några av dem som fick komma in. Bild: Karl Vilhjálmsson

Mamma medgav att hon var nästan lika nervös som sin dotter före kröningen. Men efteråt syntes det bara glada och varma känslor.

– Det var jättespännande! Det är ett stort uppdrag för en 18-åring att stå ensam mitt i kyrkan och sjunga solo, speciellt då det hela går ut i direktsänd tv. Men det gick jättebra och Ingrid sjöng så fint, sade Björnberg till HBL medan Ingrid Enckell blev intervjuad av programledarna Mårten Svartström och Sonja Kailassaari i den stämningsfulla decemberkvällen.

Lucia Ingrid Enckell framförde tre solosånger i Domkyrkan. Bild: Karl Vilhjálmsson

När tv-kamerorna hade slocknat och ljusen i kronan släckts var Ingrid Enckell strålande glad – dagen hade blivit precis så stämningsfull och fin som hon hade hoppats.

– Det var fantastiskt roligt, även om jag var mer nervös än jag i förväg hade trott. Det är en speciell känsla att stå i rampljuset, ensam i direktsändning. Men sångerna gick bra och nu är jag så glad. Jag visste inte att man kan känna sig så här glad inombords. Jag önskar alla en god jul!

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning