1. Betala av de mindre lånen först

2. Betala av det största och dyraste lånet först

3. Samla lån (lainojen yhdistäminen) i ett privatlån med en enda ränta

Den första strategin är helt enkelt att börja med det minsta lånet och arbeta sig uppåt, så att antalet utestående skulder minskar över tid. Fördelen med den här strategin är att du får enklare mål att uppnå och att det känns väldigt skönt när du kan bocka av en skuld som betald. Nackdelen är att det inte är den billigaste lösningen i längden.

Den andra strategin är att börja med den skuld som har högst ränta och arbeta sig nedåt mot de mindre, billigare skulderna. Fördelen är att den totala månadskostnaden blir mycket lägre när den största skulden försvinner, men nackdelen är naturligtvis att det tar tid.

Tredje strategin är rekommenderad i största allmänhet, eftersom du betalar av alla mindre lån och kreditskulder på en gång och endast får en räkning varje månad. Så även om räntan för ett privatlån kan vara relativt hög så blir den totala månadskostnaden garanterat lägre än om du har många utestående lån och krediter.

När du ansöker om ett samlingslån så är det viktigast att titta på den effektiva räntan, det vill säga hur mycket du betalar i ränta och avgifter sammanslaget. Naturligtvis måste du även se till att du har råd att betala månadskostnaden.

Om du prenumererar på en massa dyra kanalpaket så kan du enkelt spara flera hundra euro om året genom att säga upp dem. Faktum är att du kan se det mesta kostnadsfritt på nätet via en VPN-anslutning, eftersom nästan alla sporter och TV-serier sänds kostnadsfritt i något annat land.

Genom att ansluta via en krypterad, säker VPN-tunnel till en server i det landet får du tillgång till allt deras landsspecifika innehåll. Det gäller vare sig du är intresserad av fotboll, formel 1, ishockey, eller t.ex. brittiska och amerikanska TV-serier. En VPN låter dig nämligen se det amerikanska utbudet i tjänster som Netflix, där det finns tusentals fler filmer och serier att titta på.

Det finns många olika tjänster att välja mellan. För att hitta en bra, snabb och prisvärd tjänst kan VPN-Sverige hjälpa dig på svenska, medan VPN-Suomi guidar dig på finska. Det är helt lagligt och kostar inte mer än ett par euro i månaden. Lycka till med sparandet!