Sångkretsar välkomnar nya restriktionerna: Äntligen kan vi införa covidintyg

Henrik Lillhannus. Bild: Sofia Strömgård/FSSMF

De nya coronarestriktionerna i Nyland bör enligt vissa ses som en möjlighet, inte ett hinder. – Nu blir det möjligt att ordna trygga julkonserter, säger Henrik Lillhannus, verksamhetsledare på Finlands svenska sång- och musikförbund.

På torsdagen publicerade HBL artikeln "Allsång och ståläktare påverkas av nya restriktioner", en rubrik som irriterar Henrik Lillhannus på Finlands svenska sång- och musikförbund.

– Varför inte skriva "restriktionerna möjliggör säkra julkonserter", "äntligen kan coronapass införas på konserter" eller "ovaccinerade missar årets julkonserter"? säger han på fredagen.

Han har redan länge velat införa krav på covidintyg vid konserter och allsång. Men kravet kan införas bara om myndigheter utfärdat restriktioner för evenemangen, säger Lillhannus.

– Det har varit en moment 22-situation. Vi har varit i en väldigt besvärlig limbo.

Bild: Petra Lind

Därför välkomnar han torsdagens restriktioner. De möjliggör att covidintyg införs på julkonserter, eftersom reglerna gäller till och med den 24 december.

Lillhannus är alltså en vän av covidintyg.

Så vad vill du säga till dem som på grund av tekniska skäl, tajmning eller allergier inte har ett vaccinintyg?

– Det är en svår fråga. Hög vaccineringsgrad är det vi eftersträvar, och för att få bukt med säkerhetsaspekterna är covidintyg en bra metod.

Om covidintyg inte användes skulle även de som helt enkelt låtit bli att ta vaccinet slinka in på konserterna. Passen kan bidra till att höja vaccinationsgraden, tror Lillhannus.

– Alla människor måste kunna uträtta ärenden hos myndigheter som Polisen och Skatteförvaltningen. Men är det en mänsklig rättighet att under en pandemi få gå på julkonsert ovaccinerad? frågar sig Lillhannus.

Vi bör också ta sjukvården i beaktande, anser han.

– De går på knäna som aldrig förr. Så om alternativet är att inte ha julkonserter alls, eller att folk blir sjuka och sjukvården belastas, är det bäst med covidintyg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning