Sångfest samlar pensionärer till Hagalund

Uruppförande. Monica Groop uppträder tillsammans med Pangkören i söndagens festkonsert i Tapiolasalen i Esbo kulturcenter, där hon både sjunger solo och medverkar i körsviten Sånger om dig och mig. Bild: Kira Gluschkoff

Det blir körsång, musikuppträdanden och social samvaro bland musikvänner i tre dagar när Pangsångfesten ordnas i Hagalund under veckoslutet. Över 500 pensionärer kommer att inta scenen tillsammans med etablerade artister.

Två uruppföranden under veckoslutets två kyrkokonserter och två konserter i kulturcentret, femhundra korister och ett tiotal toppartister uppträder – och allt sker på svenska. Så ser programmet ut under veckoslutets Pangsångfest i Hagalund i Esbo.

– Vi har satt ihop ett tufft program för de tre dagarna. Stämningen i de medverkande körerna är jättegod nu ett par dagar före och det bådar gott. Vi kommer att bjuda på en lyckad sångfest, försäkrar projektledare Jan Holmberg.

Det är Svenska pensionärsförbundet som arrangerar Pangsångfesten, som nu ordnas för andra gången i Esbo. Initiativet kommer ursprungligen från just Jan Holmberg, som ville samla pensionärskörerna till en gemensam fest.

– Det var en idé som länge funnits i mina tankar. Men först när jag stötte på Håkan Wikman och Furornas dirigent Benita Bärlund insåg jag att jag hade de nyckelpersoner som behövs för att genomföra det här projektet.

Den första pangsångfesten hölls för två år sedan och samlade över trehundra korister. I år är allt lite större och proffsigare – tjugo körer från Svenskfinland och en från Sundsvall i Sverige deltar. Det betyder över femhundra körsångare som uppträder både tillsammans och i lite mindre uppsättningar. Programmet är sammanställt av just Håkan Wikman, konstnärlige programmakare.

Två uruppföranden

De båda uruppförandena framförs på söndagen. Mässan Diligam te – samtal med Gud framförs av en projektkör som består av Furorna från Esbo och Silverkören Argentum från Åbo under ledning av tonsättaren Mia Makaroff. Hilkka Olkinuora har svarat för texten till den här nya finlandssvenska mässan, som uruppförs klockan 12 i Hagalunds kyrka.

Det andra beställningsverket uppförs under galakonserten i Tapiolasalen på söndagseftermiddagen – körsviten Sånger om dig och mig komponerad av Patrick Wingren till texter av Claes Andersson. Där uppträder den stora Pangkören tillsammans med Monica Groop och Riko Eklundh.

– Claes Andersson tände på alla cylindrar på det här uppdraget förra våren, då vi presenterade idén om en finlandssvensk nyskriven körsvit för honom. Han har ju en härlig humor och har på ett lyckat sätt fått med hela livet i musiken, från ungdomens glada dagar till hur det är att vara pensionär, sammanfattar Holmberg.

Monica Groop kommer också tillsammans med sin pianist Gustav Djupsjöbacka att presentera några finlandssvenska solosånger av kompositörer som Sibelius, Collan och Pacius. Att just Groop är en av solisterna i söndagens galakonsert har en naturlig förklaring.

– Idén till en gemensam sångfest för pensionärskörer i hela Svenskfinland fick jag från Borgå, där Astrid Riska på sin tid ordnade motsvarande körfester för de lokala körerna. Och Astrid var ju Monicas mamma, så jag tyckte att det vore naturligt att hon uppträder här, berättar Holmberg.

Tomt i februari

Tidpunkten för sångfesten är noga utvald.

– Jag har gått igenom körkalendern för Svenskfinland för att hitta ett veckoslut som inte konkurrerar med några andra evenemang och i mitten av februari var det tomt. Det är också lagom länge efter julkonserterna, så att körerna har hunnit öva på sångfestens repertoar, säger projektledaren.

Musiken till både mässan och körsviten är nyskriven, så det har krävts en hel del övning, både i de egna körerna och tillsammans.

– Vi har ordnat extra övningar både i Vasa och här i huvudstadsregionen för att körerna ska få sjunga ihop sig, säger Holmberg, som räknar med att åtminstone söndagens galakonsert blir slutsåld.

Sångfesten samlar finlandssvenska körsångare till Esbo under tre dagar, den 10–12 februari.

Cirka 500 korister från 20 körer från Svenskfinland deltar. På programmet finns musik av såväl körer som toppartister, workshoppar, körkavalkad, allsång, social samvaro och nätverkande.

Festen inleds på fredag kväll med öppningskonsert och Tapiolakören i Hagalunds kyrka och kulminerar på söndag i två uruppföranden: Den nya finlandssvenska mässan Diligam te – samtal med Gud klockan 12 i Hagalunds kyrka och beställningsverket, körsviten Sånger om dig och mig som framförs på galakonserten i Tapiolasalen klockan 15.

På lördag hålls en pangkonserten med artister som Birthe Wingren, Riko Eklundh, Marianne Maans och Maria Kalaniemi samt de 500 koristerna i Kulturcentret.

Svenska pensionärsförbundet säljer biljetter à 15 euro till de båda konserterna i Tapiolasalen. Inträdet till kyrkan är fritt.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning