Sandstorm sveper in Peking i gult damm som får luftkvaliteten att rasa

Peking ligger insvept i gult damm från en sandstorm i Gobiöknen. Bild: Ng Han Guan/TT-AP

Ett tjockt lager gult damm har lagt sig över Kinas huvudstad Peking. Det är sand från Gobiöknen som har svept in och luftföroreningarna har nått alarmerande nivåer.

På måndagsmorgonen, lokal tid, uppmättes ett PM10-värde på 8 000 mikrogram per kubikmeter i vissa distrikt.

PM10 anger halten luftföroreningar i form av mycket små partiklar som vid inandning är hälsovådliga. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att den genomsnittliga dagliga PM10-halten är på högst 50 mikrogram per kubikmeter.

Halten av PM 2,5, den partikelstorlek som bedöms som mest hälsovådlig, var på måndagsmorgonen över 300 mikrogram per kubikmeter. Kinas snitt är i vanliga fall 35 mikrogram per kubikmeter.

Enligt landets meteorologiska myndighet är det den kraftigaste sandstormen på flera årtionden och varningar har utlysts från Inre Mongoliet till provinserna Gansu, Shanxi och Hebei, som omger Peking. Flera flyg har behövt ställas in.

Även Mongoliet har drabbats av sandstormen och minst 341 personer har rapporterats saknade, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Sandstormarna väntas vända söderut senare i veckan. Peking drabbas ofta av sandstormar från Gobiöknen i mars och april och man har planterat skog i ett försök att begränsa påverkan i huvudstaden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning