Sandra Eriksson trea i sin comeback

Sandra Eriksson var trea på 4 km i terräng-FM. Bild: Timo Aalto/Lehtikuva

Sandra Eriksson låg länge i täten i terräng-FM i Kurikka.– Men sen tog det tvärstopp, säger hon.

En av de mest uppmärksammade löparna i terräng-FM var IK Falkens Sandra Eriksson, som gjorde comeback efter två års frånvaro från tävling. Hon ställde upp i 4 km.

Eriksson gick tidigt upp i täten tillsammans med Borgå Akilles Sara Kuivisto. Kuivisto, specialist på medeldistans, nöjde sig med att låta Eriksson dra. Till slut ryckte Kuivisto ifrån och tog hem FM-guldet.

Kaisa Tyni passerade Sandra Eriksson på slutrakan, men Eriksson kunde hålla tredje plats. En nöjaktig comeback för Eriksson, som vunnit fjorton FM-guld, och som representerat Finland på 3 000 m hinder i fyra VM och två OS.

– Det var ungefär som jag misstänkt. Jag har haft väldigt kort tid att förbereda mig. Det kändes väldigt bra, väldigt länge, men sen tog det tvärstopp, för jag har inte riktigt grunden som jag skulle behöva nu, säger Sandra Eriksson i Yles tv-sändning.

Eriksson stod över hela förra säsongen. Hon drömmer om att kunna tävla på 3 000 m hinder i OS nästa år.

– Jag har faktiskt haft ett väldigt bra träningsår. Jag var i ganska bra form i juni, men sen fick jag lite problem och var tvungen att vila hela juli. Efter det har det varit två månaders upptrappning. Jag bestämde mig först för två tre veckor sedan för att vara med så det har varit väldigt kort tid att förbereda mig för det här, säger Eriksson, som är bosatt i Stockholm.

Hon planerar att tävla inomhus på 1 500 m under vintern. Det behövs för att återfå tävlingsrutinen.

– .Jag har inte försökt springa riktigt hårt i träning och inte heller kört mycket träningsvolym. Men troligen fungerar allt bra nu då jag fortsätter träningen, säger Eriksson i friidrottsförbundets pressmeddelande.

Sara Kuivisto såg ut att lätt kunna följa Eriksson och det var en tidsfråga innan hon avgjorde loppet. Hon har haft en bra säsong med bland annat nytt PB på huvudsträckan 800 m.

– Min plan var att följa Sandra. Jag hade tänkt gå förbi inne på banan, men det var så lätt, att jag ryckte lite tidigaare, säger Kuivisto i Yles tv-sändning.

– Det var väldigt kul att springa. Roligt med lite annorlunda terräng.

Johanna Peiponen tog hem damernas 10 km. Antti Ihamäki vann herrarnas 10 km, medan Hannu Granberg var snabbast på 4 km.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning